Infraspinatus of onderdoornspier

Infraspinatus of onderdoornspier

De onderdoornspier of infraspinatus is een spier die je vindt in het schoudergebied in je lichaam. Het woord infraspinatus betekent 'onder de richel'. Deze spier is erg belangrijk bij het in de kom houden van je schouder. Het is ook een spier die makkelijk gekwetst raakt, wanneer je veel sport bijvoorbeeld.


Wanneer je pijn of één van de andere bijbehorende klachten ervaart die afkomstig kunnen zijn uit een triggerpoint in deze spier dan is dit op blijvend op te lossen met de Pijn Reset Methode.

Waarvoor gebruik je deze spier

De infraspinatus gebruik je wanneer je jouw arm naar buiten draait. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je:

 • een bal wilt gooien
 • tennist en je je arm naar achteren draait om te kunnen slaan
 • de muis van de computer te ver naast je toetsenbord ligt


De infraspinatus gebruik je misschien nog wel meer bij precies de tegenovergestelde beweging. Juist als je je arm naar binnen moet draaien, moet deze spier de beweging remmen zodat dit niet te snel of te hard gaat. Je gebruikt de spier dus ook wanneer je:

 • aan het roeien bent
 • tennist en je je arm naar voren beweegt
 • tijdens armpje drukken


Onderdoornspier: Triggerpoint Reset MethodeInfraspinatus: spier schoudergebied

Symptomen van problemen met de onderdoornspier

Wanneer je problemen ervaart met de infraspinatus dan kun je last hebben van de volgende symptomen:

 • Zwakke en stijve schouders of armen
 • Moeilijk kunnen draaien van de arm
 • Moeite hebben om je BH los te kunnen maken of een shirt aan of uit te trekken
 • Een jas uit of aan trekken is pijnlijk
 • Het doet pijn om op de schouder te liggen waarin je de pijn ervaart
 • Je hand omhoog brengen (bijvoorbeeld wanneer je je haar borstelt of je tanden poetst) kan pijn doen


Pijn aan de voorkant van de schouder

Het klinkt tegenstrijdig, de onderdoornspier vind je aan de achterkant van je schouder. Toch kan het juist zijn dat je pijn ervaart aan de voorkant van je schouder op het moment dat er sprake is van triggerpoints (verkrampte spieren) in de infraspinatus. Deze pijn kan zich uiten in:

 • Pijn aan de buitenkant van de schouder
 • Pijn in de nek
 • Pijn in de bovenrug
 • Pijn in de onderarm, die weer kan leiden tot pijn wanneer je vingers en handen strekt
 • Bovenmatig zweten


Infraspinatus of onderdoornspierOnderdoornspier of Infraspinatus

Hoe ontstaat pijn aan de onderdoornspier (infraspinatus)?

Pijn aan deze spier kan ontstaan doordat je werkzaamheden uitvoert waarbij je dingen vast moet houden voor je of boven je. Wanneer je dit regelmatig doet, tijdens het sporten of werken, dan ontstaan er triggerpoints in de spier waardoor je blijvende pijn ervaart.


Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Valpartijen
 • Sporten
 • Ongelukken
 • Werken met een toetsenbord zonder dat je ondersteuning biedt aan je ellebogen
 • Werken met je hand op de muis naast je toetsenbord houdt in dat je de arm gedraaid houdt, ook dit kan tot problemen leiden


Triggerpoints in onderdoornspier

Belangrijk om te weten: triggerpoints in je lijf

Triggerpoints zijn hele kleine verkrampingen in de spieren. Deze knopen voelen aan als verhardingen of knopen in je spieren.


Deze triggerpoints kunnen ontstaan door dat je spieren ongunstig gebruikt. Dat wil zeggen dat je ze langdurig overbelast (in de verkeerde stand) of dat je langdurig verkeerde bewegingen maakt. Andere factoren die een rol spelen zijn een ongezond voedingspatroon, een slechte leefomgeving of stress.

De meest voorkomende oorzaak

De meest belangrijke oorzaak is het onderdrukken van emoties. Dit doe je meestal niet bewust. Maar wanneer je veel woede, boosheid, angst of verdriet met je meedraagt dan kan je lijf pijn als afleidingsstrategie gebruiken. Zolang je de pijn voelt hoef je de emoties immers niet te voelen.


Het gaat niet alleen over het triggerpoint of de plek waar je pijn ervaartBij een behandeling is het essentieel dat niet enkel het triggerpoint opgelost wordt maar ook dat de onderliggende oorzaak behandeld wordt.


Lees meer: wat zijn triggerpoints?

Wat kunnen wij voor je betekenen?

De Pijn Reset Methode is een totaaloplossing voor het elimineren van triggerpoints en (vooral ook) de onderliggende pijn. Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat de Pijn Reset Methode een stap dieper gaat dan de standaard vormen van triggerpoint-therapie (vaak in de vorm van dry needling of triggerpointmassage).


Deze vormen van triggerpoint therapie blijven hangen in de oppervlakte, wat inhoudt dat enkel en alleen de triggerpoints worden behandeld die leiden tot de pijn. Met de Pijn Reset Methode gaan we helemaal de diepte in met een prachtig traject inclusief een complete behandeldag. Bovendien zijn de 'reset' technieken die we gebruiken volledig pijnloos en effectiever dan de traditionele vormen van triggerpoint-therapie.


Hier vind je alle informatie over de Pijn Reset Methode.


In deze video vind je tevens een heldere uitleg:Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)Rectus Abdominis (rechte buikspier) Tibialis Posterior (achterste scheenbeenspier)Vastus Medialis (middelste dijbeenspier)Gastrocnenius (oppervlakkige kuitspier)Multifidi  (veeldelige rugspier)Tibialis Anterior (voorste scheenbeenspier)Suboccipitale (onderachterhoofdspieren)Biceps Femoris (tweehoofdige dijspier)Triceps Brachii  (driehoofdige armstrekker)Biceps Brachii (tweehoofdige bovenarmspier)Latissimus Dorsi (brede rugspier)Diafragma (middenrifspier)Rhomboidei  (ruitvormige spieren)Erector Spinea (rompstrekker)