Gluteus minimus of kleine bilspier

Gluteus minimus of kleine bilspier

De gluteus minimus, of kleine bilspier, is zoals de naam al zegt de kleinste van de drie bilspieren. Deze spier ligt verstopt onder de grote en middelste bilspier (resp. Gluteus maximus en gluteus medius).


De kleine bilspier verbindt de zijkanten van het heupbeen met de trochanter major, de grote knobbel aan de bovenzijde van het bovenbeen.

Functie van de kleine bilspier

De kleine bilspier helpt samen met de middelste bilspier de heup te ondersteunen wanneer er een been wordt opgetrokken tijdens het lopen en helpt het been naar de zijkant te bewegen en naar binnen te draaien.

Symptomen van problemen met de gluteus minimus

Omdat de gluteus minimus de kleinste van de drie bilspieren is zou je verwachten dat deze minder belangrijk is. Maar het zal je wellicht verbazen hoe groot het gebied is waarover de kleine bilspier problemen kan veroorzaken.


Voorbeelden van problemen zijn:

  • Pijn aan de zij- en achterkant van het boven- en onderbeen en soms zelfs helemaal tot aan de enkel
  • Pijn in de billen
  • Lopen of opstaan uit een stoel is pijnlijk
  • Mank lopen


Het patroon van pijn in de billen en achterkant van de benen kent grote overeenkomsten met het patroon wat men bij ischias kan verwachten. Mocht een behandeling door een arts voor ischias zonder resultaat blijven dan is de kans groot dat het probleem zich in de kleine bilspier bevindt. Er zijn echter maar weinig artsen die voldoende kennis hebben over triggerpoints, omdat dit nauwelijks aan bod komt bij een opleiding geneeskunde.

Oorzaken van problemen met de kleine bilspier

Een veelvoorkomende oorzaak van problemen met de gluteus minimus is het zitten op een dikke portemonnee. De druk van de portemonnee hindert de doorbloeding. In spieren waar de doorbloeding beperkt is, kun je knopen (triggerpoints) verwachten.


Mogelijke andere oorzaken zijn:

  • Langdurig zitten of staan
  • Vallen
  • Te veel en te zwaar sporten
  • Overgewicht
  • Tillen van zware voorwerpen


Gluteus Minimus

Het ontstaan van triggerpoints

Triggerpoints zijn een soort knopen in de spier die een diepe en zeurende pijn kunnen veroorzaken. Ze ontstaan door overbelasting van de spier. Dit kan zowel een eenmalige overbelasting zijn, zoals bijvoorbeeld bij een valpartij, maar ook wanneer de spier lange tijd gespannen blijft. Hierbij kun je denken aan het zitten in een verkeerde houding of het vasthouden van emotionele spanning.


Wanneer triggerpoints ontstaan vermindert in dat gedeelte van de spier de bloedcirculatie. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd en afvalstoffen niet worden afgevoerd. Hierdoor wordt de spier gevoeliger en pijnlijker. Als gevolg van het stress-signaal wat naar de hersenen gaat neemt de spierspanning verder toe en ontstaat een soort vicieuze cirkel van toename van pijn – meer stress – meer spanning – nog meer pijn.


Meer informatie: wat zijn triggerpoints?

Verder kijken dan de pijnlijke plek

Triggerpoints geven pijnklachten en het is daarom goed om deze te behandelen waardoor de triggerpoints verdwijnen. Maar als alleen de triggerpoints worden behandeld, maar de onderliggende oorzaak blijft bestaan, dan doe je niet anders dan symptoombestrijding en keren klachten gauw weer terug.


Bij onze behandeling kijken we verder dan het triggerpoint en gaan we op zoek naar de dieperliggende oorzaak van de klachten. Dit kan een lichamelijke oorzaak zijn, maar kan ook een emotionele oorzaak hebben of een combinatie van die twee.


Pijnklachten door onderdrukte emoties komen zeer vaak voor en zijn meestal de voornaamste oorzaak waardoor triggerpoints ontstaan.


Triggerpoints Gluteus Minimus

De Pijn Reset Methode

Om effectief van triggerpoints af te komen is een totaalaanpak nodig. Dit noemen wij de Pijn Reset Methode. Hierbij behandelen we niet alleen de pijnlijke plekken, maar ook de onderliggende oorzaken.


Wij bieden een prachtig traject aan met onder andere een complete behandeldag waarin je niet alleen van de pijn afkomt, maar ook leert hoe je kan voorkomen dat klachten terugkeren en jezelf kan behandelen.


We hebben inmiddels zeer veel ervaring met deze methode en al heel veel mooie resultaten weten te behalen. Lees ook de ervaringen van anderen die onze behandeling hebben ervaren.Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de onderrug, middenrug en billen maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)  ✓ Soleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)