Gluteus medius of bilspier

Gluteus medius of bilspier

De gluteus medius kennen we in het Nederlands als middelste bilspier. De gluteus medius is één van de drie bilspieren, samen met de grote bilspier (gluteus maximus) en kleine bilspier (gluteus minimus).


Zoals de naam al duidelijk maakt vinden we deze spier in de bil. De middelste bilspier ligt onder de grote bilspier en zit aan de ene kant vast aan de bovenzijde van het heupbeen en aan de andere kant zit de spier vast aan de bovenste knobbel van het bovenbeen, de trochanter major.

Waarvoor gebruik je middelste bilspier?

De gluteus medius is een grote en krachtige spier waarvan de voornaamste functie is dat hij je rechtop laat lopen. Elke keer wanneer je een stap zet trekt de middelste bilspier aan de andere heup samen om te voorkomen dat je heup opzij zakt bij het optillen van een been. Daarbij dragen de middelste bilspieren steeds om de beurt het hele gewicht van het bovenlichaam.


Triggerpoints middelste bilspieren

Symptomen van problemen met de gluteus medius

Is er sprake van triggerpoints in de middelste bilspier dan zullen verschillende klachten voorkomen. De klachten die men ervaart zijn afhankelijk van de precieze locatie van de triggerpoints, omdat iedere plek zijn eigen specifieke pijnpatroon heeft. Een aantal mogelijke klachten zijn:

 • Pijn in de onderrug ter hoogte van de broekriem, uitstralend naar de billen en heupen
 • Een achterovergekanteld bekken en een afgevlakte onderrug
 • Moeite om een prettige slaaphouding te vinden
 • Moeite om (ontspannen) te lopen


middelste bilspieren: gluteus medius

Oorzaken van problemen met de middelste bilspier

Omdat de gluteus medius bij iedere stap het volledige gewicht van het bovenlichaam draagt is het niet moeilijk om te bedenken dat het tillen van zware voorwerpen een belangrijke oorzaak van pijn kan zijn. Bij het tillen van zware voorwerpen moet het gewicht volledig door de middelste bilspier worden opgevangen.Vvooral wanneer dit voornamelijk aan één kant wordt gedragen. Andere oorzaken waardoor triggerpoints in de middelste bilspier kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld:

 • Hardlopen
 • Aerobics
 • Overgewicht
 • Overbelasting tgv zwangerschap
 • Verschil in beenlengte
 • Uit balans raken wanneer je op één been staat bij het aantrekken van bijv. een broek
 • Vaak met de benen over elkaar zitten
 • Injecties in de bil


Daarnaast kunnen ook triggerpoints in andere spieren, zoals de vierkante lendenspier (quadratus lumborum) of de spanner van het peesblad (tensor fasciae latae) voor problemen zorgen, omdat de middelste bilspier in het afleidingsgebied van deze spieren ligt.


Langdurig stilstaan of zitten bevordert de stijfheid van de spier en maakt deze daardoor extra kwetsbaar.

Belangrijk om te weten: triggerpoints in je lijf

Wanneer spieren overbelast raken kunnen triggerpoints ontstaan. Triggerpoints zijn te voelen als kleine verhardingen in de spier en zorgen er voor dat de spier verzwakt en stijf wordt. Hierdoor raak je beperkt in je bewegingen en krijg je klachten.


De kans om triggerpoints te ontwikkelen wordt verder vergroot door ondere andere roken, een slecht voedingspatroon, een ongezonde leefomgeving of stress. Helaas gaan triggerpoints niet vanzelf weg. Sterker nog, als een spier door triggerpoints minder functioneert zullen andere spieren zwaarder belast gaan worden waardoor nieuwe satelliet-triggerpoints ontstaan.


Triggerpoints middelste bilspieren

De voornaamste boosdoener

Triggerpoints hebben vaak niet alleen een lichamelijke oorzaak, maar zijn het gevolg van stress en onderdrukte emoties. Wanneer emoties worden onderdrukt neemt de spanning in het zenuwstelsel toe en gaan spieren ongemerkt wat verkrampen. Deze toegenomen spanning op de spieren zorgt voor slechtere doorbloeding, waardoor de spanning weer verder toeneemt.


Vooral emoties als angst, woede, boosheid of verdriet zijn heel vaak de onderliggende oorzaak waardoor triggerpoints ontstaan

Verder kijken dan alleen het triggerpoint

Veel websites over triggerpoints hebben het alleen over het wegmasseren van een triggerpoint of het toepassen van een andere behandeling, zoals dry needling. Maar als de onderliggende oorzaak waardoor de triggerpoints ontstaan niet wordt aangepakt zullen klachten minder snel verdwijnen of vlot weer terugkeren. Het symptoom wordt dan wel bestreden maar niet de onderliggende oorzaak.


Bij een triggerpoint behandeling is het dus essentieel dat niet enkel het triggerpoint wordt opgelost, maar dat ook de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een totaaloplossing voor het elimineren van triggerpoints. Niet alleen het triggerpoint, maar ook de onderliggende oorzaken worden onderzocht en behandeld. Het gaat dus een stap verder dan de conventionele therapie.


Toch is dit traject niet langdradig met eindeloos veel consulten en behandelingen. Het begint met een aantal thuisopdrachten en bestaat verder uit een complete behandeldag aangevuld met nog enkele losse consulten.


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de onderrug, middenrug en billen maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)