Dry needling: behandeling van triggerpoints

Waarom ik nooit meer dry needling doe?

Duizenden therapeuten in Nederland en  België bieden tegenwoordig de zogenaamde 'dry needling' aan, maar wat is nu dry needling? Wat zijn eigenlijk de nadelen van dry needling en is er ook een beter alternatief? In dit artikel gaan we dieper in op al deze vragen, dus lees het even goed.


Dry needling is een behandeling die oorspronkelijk binnen het domein viel van de neuromusculair therapeut, maar wordt tegenwoordig vooral nog uitgevoerd door fysiotherapeuten. Met behulp van een naald worden de spieren in je lijf behandeld met als doel de spier tot rust te laten komen en mogelijke triggerpoints te verwijderen uit je lijf.

Eerst dit: wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn superkleine verkrampingen in jouw spieren. We noemen dit in de volksmond ook wel knopen in de spieren. Deze verkrampingen kunnen leiden tot pijn, soms zelfs op compleet andere plekken dan je in eerste instantie zou vermoeden.


Deze triggerpoints kunnen praktisch gezien ontstaan door overbelasting, vermoeide spieren, langdurig stilzitten, sportletsel of verkeerde bewegingen. Maar er is meer, de triggerpoints kunnen ook een opslagplek zijn van onverwerkte emoties en spanning die zich opslaat in je lijf.

Fysieke symptomen

Triggerpoints kunnen zich uiten in zaken als:

  • Pijn en stijfheid in bepaalde spieren
  • Beperking in je bewegingsvrijheid
  • Verminderde kracht in de spieren
  • Tintelingen in je armen, benen en hoofdpijn of duizeligheid


Behandeling van triggerpoints met dry needling

Triggerpoints (of microverkrampingen) kunnen herhaaldelijk worden aangeprikt met een droge naald. Hiervoor worden dezelfde naalden gebruikt als bij acupunctuur, maar daar houdt de vergelijking al gauw op. Een therapeut zal met zo'n droge naald de spier met de triggerpoints aanprikken. Deze naald geeft een reflex waardoor deze zich kort aanspant en direct weer ontspant. Op zich nuttig zou je denken. De verkramping wordt hiermee tenminste tijdelijk opgeheven waardoor de pijn zou verdwijnen en de spierfunctie zou hiervan kunnen verbeteren. Echter kleven er ook behoorlijk wat nadelen aan deze behandelvorm.

De dry needling nadelen

Dry needling is een behandelvorm die wij afraden. Het geforceerd aanprikken van triggerpoints is immers symptoombestrijding en geeft bovendien meestal ook nog eens 1-2 dagen napijn. Het lokaal behandelen van triggerpoints heeft bovendien weinig zin wanneer de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt en kan daardoor zelfs schadelijk zijn. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks. Triggerpoints zijn vaak een gevolg van onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten. Het geforceerd laten ontspannen van de triggerpoints door middel van zo'n naald, zonder dat de onderliggende oorzaken worden aangepakt, is dan ook niet wenselijk!


Op het moment dat een spier lokaal wordt behandeld middels dry needling, dan kan dit dus wel een tijdelijk verlichting van pijn opleveren of soms zelfs de klacht laten verdwijnen. Maar wanneer de onderliggende oorzaak niet wordt meegepakt is het probleem niet definitief opgelost. De kans dat de klacht weer terug komt en/of zich verplaatst is gigantisch hoog, maar wordt vaak niet (h)erkent.

Maak kennis met de Pijn Reset Methode

In een traject volgens de Pijn Reset Methode gaan we aan de slag met zowel de zichtbare als de onzichtbare kant van jouw klachten. Dit zijn de voordelen:

  • Je bereikt op korte termijn al resultaten, maar je hebt tevens op lange termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste 'reset' technieken om triggerpoints (spierknopen) te deactiveren en gewrichten soepel te laten bewegen.
  • Geen dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij je voldoende tijd en persoonlijke aandacht krijgt.
  • De methode is volledig ingespeeld op positief ingestelde mensen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan puur alleen wat de dokter zegt.


Meer weten over de Pijn Reset Methode?

In de onderstaande video legt Tim het verschil uit tussen de Pijn Reset Methode, Dry Needling en gewone Triggerpointmassage.


Heb je dit al gelezen?

Heb je onze kennisbank al gezien met daarin een uitgebreide beschrijving van de: