Trapezius of monnikskapspier

Trapezius of monnikskapspier

De trapezius, ook wel bekend als monnikskapspier, bestrijkt het grootste gedeelte van de bovenrug en loopt verder naar boven naar de nek. Het woord trapezius verwijst naar de trapeze-achtige vorm van de spier.


De monnikskapspier hecht aan op de schedelbasis en loopt met aanhechtingen op de nek- en rugwervels naar beneden. Zijwaarts hecht de trapezius aan op het sleutelbeen en de schouderbladen.


Triggerpoints in/rondom de trapezius maken dat de doorbloeding in je lijf slechter wordt. Daarnaast ontstaat er verzuring en komt er spanning op de spieren waardoor pijn ontstaat. Normaal gesproken is je lijf goed in staat om overbelasting of een verkeerde beweging te corrigeren. Wanneer er echter sprake is van een overactief zenuwstelsel dan kunnen de klachten chronisch worden. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.

De trapezius draagt het gewicht van de schouders en houdt het schouderblad op zijn plaats. Verder helpt de spier bij het omhoogbrengen van de arm, het dragen van het hoofd en de nek en het optrekken van de schouder.


Triggerpoints Monnikskapspier

Aangezien de monnikskapspier een spier is die een groot bereik heeft, kunnen ook de klachten in een groot gebied worden ervaren. Triggerpoints kunnen op verschillende delen van de spier voorkomen en volgen hun eigen patroon van afgeleide pijn. Een aantal klachten die kunnen voorkomen;

 • Hoofdpijn in de slaap
 • Pijn aan de kauwspier op de hoek van de onderkaak
 • Pijn langs de hals en/of nek
 • Stijve nek
 • Pijn in een boog rondom en boven het oor
 • Drukkende pijn of brandend gevoel midden op de rug
 • Zeurende pijn boven in de schouder
 • Pijn of branderig gevoel langs het schouderblad


Daarnaast zorgen triggerpoints in de monnikskapspier ervoor dat er satelliet-triggerpoints ontstaan in nabijgelegen spieren zoals de bovendoornspier (supraspinatus) of de nekspieren, omdat deze spieren extra worden belast bij problemen met de trapezius.


Trapezius of Monnikskapspier

Er zijn verschillende oorzaken waardoor triggerpoints in de monnikskapspier kunnen ontstaan, waaronder:

 • Op je zij slapen zonder goed ondersteunend kussen
 • Onderuitgezakt zitten
 • Lopen met voorovergebogen hoofd
 • Te strakke of verkorte borst- of buikspieren
 • Langdurig de armen vooruitgestrekt houden, zoals het werken op een stoel zonder armleuningen
 • Lopen met een zware rugzak of tas die aan één schouder hangt
 • Zware borsten
 • Diafragma met triggerpoints
 • Geblokkeerde 1e rib
 • Het opgetrokken houden van de schouders (bijv. door spanning)


Omdat de trapezius ook door verschillende andere spieren wordt beïnvloed en vice versa, is de kans groot dat zich in verschillende spieren triggerpoints bevinden. Een goede therapeut zal hier in de behandeling rekening mee houden.

Triggerpoints zijn kleine knopen in je spieren die ontstaan door overbelasting of een overprikkeld zenuwstelsel. Door de verminderde bloedcirculatie rondom een triggerpoint worden afvalstoffen in de spier onvoldoende afgevoerd en wordt er onvoldoende zuurstof aangevoerd. Hierdoor lost een triggerpoint zichzelf niet op, maar houdt het zich juist in stand.


Triggerpoints kunnen erg gevoelig zijn bij aanraking en zorgen ervoor dat je je spier minder goed of soms zelfs helemaal niet kan gebruiken. De pijn die wordt ervaren kan op een andere plaats in het lichaam worden gevoeld dan de plaats van het triggerpoint zelf. We spreken dan over afgeleide pijn. Gelukkig zijn deze patronen van afgeleide pijn voorspelbaar en kan een goed opgeleide therapeut het triggerpoint vlot vinden en behandelen.


Hoofdpijn, trapezius

Emotionele spanning kan er voor zorgen dat de hersenen lichamelijke pijnsignalen afgeven. Het is een soort zelfbeschermingsreflex van het brein. Deze emotionele spanning is de voornaamste bron van het ontstaan van triggerpoints en wordt verder versterkt door bijvoorbeeld roken, een slechte leefomgeving of een ongezond voedingspatroon.


De meest voorkomende oorzaak van een verstoring in het zenuwstelsel (en dus het ontstaan van triggerpoints) is het onderdrukken van emoties. Denk hierbij aan emoties als woede, boosheid, angst of verdriet. Door dat je pijn ervaart via je lichaam hoef je de mentale pijn niet te voelen. Dit is een afleidingsstrategie.

Je lichaam is in staat om fysiek te veranderen doordat het reageert op een signaal vanuit je hersenen. Denk maar eens aan het blozen bij verliefdheid of de rode wangen wanneer je je ergens voor schaamt. Emoties ontstaan in je hersenen. Wanneer er spannende dingen gebeuren in jouw leven dan slaan de emoties zich op in je lijf. Deze spanning beïnvloedt de doorbloeding, de functie van spieren en van organen. In deze spieren ontstaan triggerpoints. Vaak leiden deze tot klachten als tintelingen, gevoelloosheid, misselijkheid of pijn of specifieke plekken..


Een triggerpoint is dus een bron van spanning in het zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing van bloedvaten, te weinig (of minder) voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoelige zenuwuiteinden.


Zie ook: wat zijn triggerpoints?

De Pijn Reset Methode gaat uit van een totaalbehandeling, waarbij zowel de lichamelijke triggerpoints als de onderliggende emotionele spanning worden meegenomen. Conventionele triggerpoint behandelingen die uitsluitend werken met massage of dry needling geven wel korte verlichting van de pijn (symptoombestrijding), maar nemen de onderliggende oorzaak niet weg.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Ga voor meer info en/of het maken van een afspraak naar  https://triggerpoint-therapie.nl/behandelaars

Ben je professional en wil je o.a. het Trapezius protocol leren?

Ga voor het volgen van een cursus naar https://triggerpoint-therapie.nl/go


Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in het gezicht, hoofd en de nek maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusRectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)

Maureen
Door

Maureen

op 29 Jun 2021

Ik heb al sinds een paar maanden gevoelloze schouders en dat loopt door tot sleutel been. Allebei de kanten. En ik heb sinds de zelfde periode een geluid en duizeligheid in mijn hoofd als ik hem draai. Vooral na de middag tot avond blijft dat geluid. Wat kan het zijn en moet ik doen

Vliet
Door

Vliet

op 04 Apr 2021

Ik heb al enige tijd last van de spanningshoofdpijn veroorzaakt door het vast zitten van mijn spieren. Maar is dat dan gelijk ook een reden van het niet in slaap komen?

ellyenrob14@live.nl
Door

ellyenrob14@live.nl

op 06 Mar 2021

Ik weet dat het emoties zijn.. Maar ik zit zo vast.. Door de schouders heb ik nek klachten en een raar gevoel in mijn hoofd.. Soms of dat ik flauw valt.. Dan krijg ik er hyperventilatie bij.. Ik weet zeker als ik mijn nek en schouders los kan krijgen het beter onder controle kan houden.. Wat voor advies zoi je me geven

Ron Zwerver
Door

Ron Zwerver

op 04 Mar 2021

wat moet je dan met emoties?

Tim van Orsouw
Hoogerbrug
Door

Hoogerbrug

op 05 Dec 2020

Ik heb 24 uur branding in me schouder door dit probleem weet niet meer waar ik het moet zoeken trekt na me nek en kaak wat nu

B. Van Loon
Door

B. Van Loon

op 19 Jul 2020

Ik sta iedere morgen met vreselijke hoofdpijn op. Moet dagelijks paracetamol nemen. Pijn achter oor, zijkant hoofd en bovenin neus. Kan dit door vastgezette emoties en spanningen komen? Moet ik dan naar een fysiotherapeut?

Rita
Door

Rita

op 19 May 2022

Op uw nuchter maag vers fruit eten, en dat tot smiddags. Daarna mag je gewoon eten

Tim van Orsouw
Door

Tim van Orsouw

op 15 Jul 2020

Hoi Grace, niet direct maar dat kan wel indirect. De top 4 van triggerpoints die gehoorproblemen kunnen geven zijn : 1. laterale pterygoid 2. masseter 3. sternocleidomastoideus 4. mediale pterygoid Indien je meer wilt weten over wat je er allemaal aan kan doen zelf, dan adviseer ik je deze training: https://triggerpoint-therapie.nl/trapezius-webinar

Grace Broekhuijsen
Door

Grace Broekhuijsen

op 02 Jul 2020

Beste Tim, ik heb een vraag. Kan een overbelasting van de Trapezius ook problemen geven voor het gehoor?

Reactie plaatsen