Teres Minor (Kleine ronde armspier)

Teres Minor (Kleine ronde armspier)

Pijn in de Teres Minor of kleine ronde armspier kunnen wijzen op triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen in spieren. Dit gaat niet alleen om triggerpoints in de kleine ronde armspier. Soms kan er sprake zijn van afgeleide pijn waarbij triggerpoints op andere plaatsen pijn veroorzaken in de Teres Minor.

Waar vind je de kleine, ronde armspier?

Simpel gezegd, loopt de kleine, ronde armspier van het schouderblad naar het opperarmbeen. De Teres Minor ligt aan de achterkant van de schouder, op het schouderblad, direct onder de onderdoornspier. Ook ligt de spier vast aan de achterkant van het kopje van het opperarmbeen.

Wat doet de kleine, ronde armspier?

De kleine, ronde armspier helpt bij het naar buiten draaien van de arm. Ook zorgt deze spier ervoor dat je de arm zijwaarts kunt roteren. Daarnaast is de Teres Minor één van de vier spieren die ervoor zorgen dat het schoudergewricht op z’n plaats wordt gehouden.


Triggerpoints in teres minor

Symptomen pijn Teres Minor

Wanneer er sprake is van triggerpoints in of rondom de Teres Minor dan uit zich dit door:

  • Verdoofd gevoel of tintelingen in ringvinger of pink
  • Pijn aan de achterzijde van de bovenarm
  • Beperking van beweging in de schouder


Frozen shoulder

Een frozen shoulder kan het gevolg zijn van triggerpoints in de teres minor, supraspinatus, de infraspinatus of subscapularis. Ofwel de vier rotatorspieren in je schoudergebied. Wanneer je hevige pijn hebt aan de schouder of je je arm nauwelijks kunt optillen dan kan er sprake zijn van een frozen shoulder. Een frozen shoulder ontstaat vaak stap voor stap. Wanneer je dit probleem wilt oplossen dien je de kern van het probleem aan te pakken.

Hoe ontstaan triggerpoints in de Teres Minor?

Triggerpoints kennen meerdere oorzaken. Praktisch gezien geldt dat triggerpoints in de kleine, ronde armspier ontstaan door overbelasting of een verkeerde beweging. Hierbij kun je denken aan:

  • valpartijen
  • Sporten
  • Ongelukken
  • Werken met een toetsenbord
  • Werkzaamheden waarbij je dingen moeten tillen voor je of boven je.


Kleine ronde armspier

De meest voorkomende oorzaak: emoties

De meest voorkomende oorzaak van triggerpoints zijn emoties. Emoties als woede, boosheid en verdriet slaan zich op in lichaam. Onderdrukte woede heeft directe invloed op je zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Dit geeft spanning in je lijf waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.


Deze triggerpoints worden extra gevoed door zaken als ongezond eten, verkeerd ademen, stress en te weinig beweging. Het onderdrukken van emoties doe je niet bewust. Pijn is in feite een afleidingsstrategie. Zolang je pijn voelt hoef je de emoties niet te voelen.

Invloed op je lijf

De spanning van de onderdrukte emoties heeft direct invloed op je zenuwstelsel, op de bindweefselstructuren en op je gewrichten. De ultieme omgeving voor het ontstaan van triggerpoints. Door de triggerpoints heeft je lijf moeite om normaal te functioneren. Zo worden zaken als de bloeddoorstroom, zuurstoftoevoer en voedingsstoffentoevoer lastiger waardoor spieren sneller verzuren en er klachten ontstaan.

De kern van het probleem aanpakken

Op het moment dat je de kern van de triggerpoints niet aanpakt blijven klachten terugkomen. Je belandt in een vicieuze cirkel van klachten. Bij een standaard triggerpointbehandeling worden doorgaans alleen de symptomen aangepakt. Dus in dit geval worden de triggerpoints in de teres minor behandeld middels dry needling of massage. De kans is aanwezig dat de klachten tijdelijk verdwijnen. De kans is echter minstens zo groot dat de klachten terugkomen.


Meer informatie: Wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een exclusief coaching- & behandel behandeltraject tegen triggerpoints (spierknopen) en te lang durende of steeds terugkerende pijn/blessures, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt. de methode is zonder gebruik van triggerpointmassage, dry needling of injecties, pijnstillers, operaties en eindeloze oefensessies.


Met de Pijn Reset Methode kies je voor een lange termijnoplossing. Je krijgt een exclusief 1-op-1 traject waarin de kern van het probleem daadwerkelijk opgelost wordt.


Meer informatie: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)