Latissimus Dorsi of Brede Rugspier

Latissimus Dorsi of Brede Rugspier

De brede rugspieren zijn de grootste spieren van het lichaam en spelen een grote rol bij het bewegen van de armen en het stabiliseren van het lichaam.

Waar zit de Latissimus Dorsi?

De latissimus dorsi is een brede platte spier die begint op de aanhechtingen van de doorn uitsteeksels vanaf de 7e borstwervel naar beneden van de ruggengraat.


Vandaar wordt de spier steeds smaller naar boven en komt samen de grote ronde armspier (Teres Major). Samen hechten ze aan de voorkant van de bovenarm, net onder de kop.

Functie van de Latissimus Dorsi

De functie van de brede rugspier is divers en daarom is het een belangrijke spier die veel wordt gebruikt bij het bewegen van de armen en schouders, vaak in samenwerking met een andere spier, zoals bijvoorbeeld de grote ronde armspier.

 • Arm omlaag bewegen;
 • Arm naar de borst trekken;
 • Arm naar achteren trekken;
 • Roteren van de arm;
 • Schouder naar achteren bewegen;
 • Schouder naar beneden bewegen;
 • Stabiliseren lichaam.


De latissimus dorsi wordt dus bij heel veel bewegingen gebruikt en ook vaak getraind met bepaalde oefeningen, zoals bijvoorbeeld roeien, optrekken en opdrukken en naast vele andere oefeningen die bijvoorbeeld in de sportschool worden gedaan.


Brede rugspier Triggerpoint

Pijnklachten ontstaan door triggerpoints in de Latissimus Dorsi.

Zoals bij veel pijnklachten door de aanwezigheid van triggerpoints in spieren, leiden triggerpoints in de latissimus dorsi de pijn naar andere plekken dan de spier zelf:

 • Pijn rond de onderkant van het schouderblad
 • Pijn aan de zijkant van de buik
 • Pijn langs de hele binnenkant van de arm tot en met de pink, ring- en middelvinger


Ontstaan van triggerpoints in de Latissimus Dorsi

Triggerpoints ontstaan in die spieren die langdurig worden belast door bepaalde handelingen als turnen, tennis, roeien, houthakken enz. Daarnaast zorgen psychische spanningen als stress en onderdrukte emoties ook vaak voor het langdurig onder spanning houden van bepaalde spieren.


De pijnklachten kunnen zich vooral ’s nachts uiten waardoor de slaap danig verstoord wordt met allerlei andere gevolgen wanneer het te lang duurt. Dit geeft namelijk op den duur spanningen en stress waardoor gerelateerde triggerpoints alleen maar in stand worden gehouden en steeds opnieuw worden geactiveerd.


Latissimus Dorsi of brede rugspier

Triggerpoint, wat is dat precies?

De naam triggerpoint geeft aan dat iets wordt geactiveerd (‘trigger’) door iets op een bepaalde plek (‘point’). Deze plek is een ‘knoop’ in het spierweefsel van een bepaalde spier. Deze knoop is een samentrekking of verkramping in een klein deel van het spierweefsel welke continu onder spanning staat.


Omdat de knoop afvoer van afvalstoffen tegengaat en de bloeddoorvoer vermindert, houden ze zichzelf in stand. Triggerpoints zijn gevoelig voor aanraking maar zonder aanraking stralen ze de pijn vaak uit naar een andere plek in het lichaam.


Zie ook: Wat zijn triggerpoints?

Behandeling pijnklachten door triggerpoints

Behandeling van triggerpoints door een goede therapeut, brengt snel verlichting en de pijn zal afnemen. Veel therapeuten die bekend zijn met triggerpoints, behandelen deze met triggerpointmassage of dry needling. Echter met deze ‘gewone’ behandelingen zijn niet effectief op de langere termijn. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.


Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet wegTriggerpoints zijn een symptoom van een dieperliggende oorzaak. Dat betekent dat alleen het wegmasseren van een triggerpoint niet helpt. Op korte termijn geeft dit verlichting van pijnklachten maar op de lange termijn keren de klachten terug. Simpelweg omdat de kern niet wordt aangepakt. Met het aanpakken van de kern wordt bedoeld dat het totaalplaatje wordt aangepakt. Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf.

Pijn Reset Methode

Met de Pijn Reset Methode pakken we de kern van jouw probleem aan. Tijdens een intensief 1-op-1 traject gaan we aan de slag met alle genoemde oorzaken waarbij onderdrukte emoties een belangrijke rol spelen. Na een intensieve en grondige voorbereiding werk je tijdens een RESET dag aan een definitieve oplossing van de triggerpoints. En nog belangrijker: een oplossing voor de pijn.


De voordelen:

 • Je bereikt op korte termijn al resultaten, maar je hebt tevens op lange termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
 • De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.
 • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints (spierknopen) te deactiveren en gewrichten soepel te laten bewegen.
 • Geen dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen.
 • Een exclusief alles-in-één traject waarbij je voldoende tijd en persoonlijke aandacht krijgt.
 • De methode is volledig ingespeeld op positief ingestelde mensen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan puur alleen wat de dokter zegt.


Meer informatie: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.