Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

Rhomboidei of Ruitvormige Spieren

De afgeleide pijn van triggerpoints in rugspieren zit meestal op een andere plaats in het lichaam dan de plaats van de spier zelf. Dit geldt niet voor de twee spieren van de Rhomboidei en de bovenste achterste getande spier (serratus posterior superior).

Anatomie

De rhomboidei of ruitvormige spieren bestaan uit twee spieren:

  • Rhomboideus Minor (kleine geruite spier)
  • Rhomboideus Major (grote geruite spier)


De ruitvormige spieren zitten vast aan meerdere wervels en aan de binnenste rand van het schouderblad. De rhomboideus minor ligt gescheiden, boven de rhomboideus major. Ze vormen echter voor het gevoel een geheel.

Functie Rhomboidei

De kleine en grote geruite spier zorgen samen ervoor dat het schouderblad naar de ruggengraat kan bewegen. Ook helpen ze het schouderblad omhoog te brengen en de arm omlaag vanuit een rechtopstaande positie.

Symptomen aanwezigheid triggerpoints

Een zeurende pijn langs de binnenste rand van het schouderblad kan een gevolg zijn van de aanwezigheid van triggerpoints in de rhomboidei. Echter, daar op deze plek ook pijnafleidingen kunnen voorkomen van triggerpoints in bijvoorbeeld de erector spinae, is het niet altijd even makkelijk te duiden.


Triggerpoint ruitvormige spieren

Oorzaken vorming triggerpoints in de Rhomboidei

Om de vorming van triggerpoints te voorkomen in de kleine en grote geruite spier tegen te gaan, is het zaak dat je dit voorkomt:

  • Handelingen waarbij de schouders veelvuldig worden opgetild.
  • Onnatuurlijke houding met schouders naar achteren getrokken.
  • Uitputting door veelvuldig dezelfde bewegingen te maken, denk aan balgooien en roeien.
  • Gespannen borstspieren.
  • Opgetrokken schouders door spanningen.


Vooral het laatste, spanningen door bijvoorbeeld aanwezigheid van stress, wordt nog wel eens vergeten. Toch zijn het vaak deze emotionele spanningen en stress die triggerpoints veroorzaken.

Behandeling triggerpoints in de Rhomboideus Minor en Rhomboideus Major

De therapeut zal zeer bedachtzaam te werk gaan voordat besloten wordt triggerpoints in deze spieren te behandelen. Omdat zich achter deze spieren ook de getande spier (serratus posterior superior) ligt, die ook pijnklachten op dezelfde plek kunnen geven.


In deze spieren bevinden zich vaker triggerpoints dan in de geruite spieren.

Triggerpoint uitgelicht

Door overbelasting of een overprikkeld zenuwstelsel ontstaan kleine verkrampingen (knopen) in bepaalde spieren. En omdat de bloedcirculatie rondom die knopen wordt verminderd kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en benodigde zuurstof worden aangevoerd.


Hierdoor ontstaat een echte triggerpoint. Ze zijn, wanneer groot genoeg, voelbaar en pijnlijk bij aanraking. Doordat de bloedcirculatie slecht is, houdt een triggerpoint zichzelf in stand.

Verstoord zenuwstelsel

Het zenuwstelsel kan verstoord raken door reacties vanuit de hersenen. De hersenen kunnen ergens op reageren met bepaalde gevoelens, emoties.


Veel mensen vinden het lastig om emoties te uiten (zeker in heftige situaties) Maar hoe meer emoties je onderdrukt en dus ‘opslaat’, hoe meer spanning in het lichaam kan ontstaan. En dit kan invloed hebben op de werking (doorbloeding) van organen en spieren. Een triggerpoint zou je kunnen zien als een een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.


Zie ook: Wat zijn triggerpoints?

Behandeling van de triggerpoints
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf.

Enkel een massage is geen oplossing voor triggerpoints.
Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van de eerder genoemde onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.

Pijn Reset Methode

Met de Pijn Reset Methode worden triggerpoints aangepakt. De Pijn Reset Methode is een exclusief coaching- & behandel behandeltraject tegen triggerpoints (spierknopen) en te lang durende of steeds terugkerende pijn/blessures, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.