Deltoideus of deltaspier

Deltoideus of deltaspier

De musculus deltoïdeus,  deltaspieren of deltavormige spier heeft haar naam de danken aan de driehoekige vorm, afgeleid van het Griekse letter delta Δ.  Kleine verkrampingen in deze spier (triggerpoints) zijn een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn. Belast je de deltaspier te veel, dan kunnen er triggerpoints ontstaan die leiden tot pijnklachten in de schouders en armen.

Waar vind je de m. deltoïdeus?

De m. deltoïdeus vind je in je schoudergebied. Het is een spier die bestaat uit drie delen: vindbaar aan de voorkant, zijkant en achterkant van je schouder. De spieren hebben de vorm van een driehoek, vandaar ook de naam delta. Alle drie de spieren zitten vast op verschillende plekken. Dat wil zeggen:

  • Voorste spier: sleutelbeen
  • Zijspier: schouderdak
  • Achterste spier: schouderblad


Al deze spieren hechten vast aan de bovenarm.


[caption id="attachment_4952" align="alignnone" width="816"] Deltoideus of deltaspier triggerpoint uitstralings patronen[/caption]

Waarvoor gebruik je de deltoideus?

De belangrijkste functie van de deltavormige spier is het heffen of het optillen van je arm, net als bij de bovendoornspier of supraspinatus. Maak je dit iets concreter dan kun je zeggen dat de voorste spier helpt bij het wegduwen van bepaalde dingen, de zijspier maakt dat je de arm zijwaarts kunt optillen en de achterste spier is belangrijk op het moment dat je de schouders naar achteren drukt. Deze achterste spier is belangrijk bij je houding op het moment dat je loopt, zit of staat.

Triggerpoints in de deltaspier

Wanneer er triggerpoints ontstaan in de deltaspier dan uit zich dat in:

  • Schouderklachten
  • Pijn in je bovenarm
  • Pijn op het moment dat je jouw arm beweegt


Het zijn klachten die in het reguliere circuit toegewezen kunnen worden aan artritis, een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Pijn die ontstaat bij deze problemen kunnen triggerpoints in de deltaspier als oorzaak hebben.


Deltoideus of deltaspieren

Hoe ontstaat pijn in de deltoideus (oorzaken)?

Sporten waarbij je de schouder krachtig inzet zoals zwemmen, skiën, gewichtheffen en balsporten belasten de deltaspier. In je werk kan dit gebeuren wanneer je zware dingen moet tillen. Ook injecties in deze spier zoals bij een vaccinatie die vaak in deze spier gezet wordt, kan zorgen voor langdurige stijfheid en/of vorming van triggerpoints. Ook als massagetherapeut belast je de deltoïdeus behoorlijk. Wanneer je kleine kinderen hebt en deze op de arm pakt kan dit triggerpoints in de deltaspieren veroorzaken. Één van de meest voorkomende oorzaken van pijn in deze spier, is echter het onbewust onderdrukken van emoties. Wanneer dit op de achtergrond speelt, herstelt de spier vaak niet meer binnen een normale tijd van een simpele overbelasting, en kan je er langdurige klachten aan overhouden.

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn kleine knoopjes in de spieren. Deze ontstaan door zaken als stress, overbelasting en verkeerde bewegingen. Dit leidt er toe dat er niet voldoende zuurstof bij de spieren komt waardoor deze pijn gaan doen, je stijver wordt en je kracht en coördinatie verliest.


De belangrijkste oorzaak hebben we echter nog niet genoemd. Namelijk het onderdrukken van emoties. Woede, boosheid, angst en verdriet nestelen zich in je lijf wanneer je hier geen uiting aan geef. Een triggerpoint is een episch centrum van al deze factoren.


Lees ook: wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een bewustzijn verhogend coaching traject waarbij de kern wordt aangepakt van jouw klachten. In het voortraject ga je aan de slag met diverse opdrachten, zoals het bekijken van films, het luisteren naar audio, het invullen van een werkboek en het lezen van een boek. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je goed voorbereid start met de Reset Dag. Hierbij gaan we een volledige dag aan de slag met jouw klachten. Vervolgens sluiten we af met een stukje nazorg waarbij we je leren hoe je zelf met de klachten aan de slag kunt op het moment dat ze zich voordoen. Indien je interesse hebt in zo'n coaching programma volgens de Triggerpoint Reset Methode, kan je een gratis advies gesprek aanvragen met één van de bij ons aangesloten behandelaars / coaches via https://triggerpoint-therapie.nl/behandelaars 


Meer weten: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)