Soleus of scholspier

Soleus of scholspier

De soleus of scholspier vervult een belangrijke rol in je lijf. Naast de praktische rol van de spier, het strekken van de enkel, vervult de spier een belangrijke rol in het rondpompen van bloed.


Wanneer er kleine verkrampingen ontstaan in de soleus dan kan dit klachten geven in vele varianten. De microverkrampingen waar we het over hebben noemen we ook wel triggerpoints. Deze ontstaan door verkeerde bewegingen, overbelasting, een ongezonde leefstijl. Ook kunnen er emotionele redenen aan ten grondslag liggen. Op het moment dat er klachten ontstaan die te herleiden zijn op de scholspier dan vraagt dit om een grondige analyse en een totaalaanpak om het probleem op te lossen.

Waar vind je de scholspier?

De scholspier is een kuitspier, deze vind je dus aan de achterkant van je onderbeen. De naam scholspier heeft alles te maken met het feit dat de spier lijkt op de schol (de vis). De soleus wordt ook wel het tweede hart genoemd. Dit is omdat hij een belangrijke rol heeft bij het terugpompen van bloed uit jouw voeten en benen.

Functie van de soleus

De soleus heeft als belangrijkste taak het buigen van de enkel. Wanneer je jouw voet naar beneden duwt is de scholspier aan het werk. Je gebruikt deze spier bij activiteiten als wandelen, hardlopen en fietsen. Het is een spier die veel wordt belast in een normaal dagelijks leven. Wanneer je een baan hebt waarin je veel loopt dan belast je de spier flink.

Triggerpoints in de soleus

Wanneer er sprake is van een verstoord evenwicht in de scholspier dan herken je dit fysiek aan:

  • Kuitklachten
  • Pijn in de hiel
  • Pijn in of rondom het SI Gewricht (ofwel pijn in je onderrug
  • Spataderen
  • Aderontsteking


Veel medische klachten zoals trombose, ader ontstekingen, scheuren in pezen en banden en hielspoor kunnen hun oorsprong hebben in triggerpoints in de scholspier. Wanneer de reguliere medische behandeling niet lijkt te werken kan het zijn dat triggerpoints in de scholspier over het hoofd gezien worden.


Klachten als flauwvallen en een lage bloeddruk zijn ook te linken aan triggerpoints in de scholspier. De soleus vervult, zoals genoemd, een belangrijke rol als tweede hart. Wanneer het rondpompen van bloed minder goed loopt dan kunnen deze klachten ontstaan.


Soleus of scholspier: triggerpoints

Hoe ontstaan triggerpoints in de scholspier

Eigenlijk zijn er een aantal mogelijke oorzaken te noemen:

  • Je glijdt plotseling uit
  • De zolen van je schonen zijn te hard of te stijf
  • Je zit op een bank/stoel met je benen op een poef of tafel. Deze druk op je kuiten kan tot triggerpoints leiden
  • Aerobics
  • Je draagt schoenen met een verhoogde hak


Als algemene tip geven we mee om voor schoenen te kiezen die steun geven. Zo voorkom je dat triggerpoints ontstaan enkel door je schoeisel.

Behandeling van triggerpoints

Met de Pijn Reset Methode behandelen we triggerpoints in jouw lijf. Aan de hand van jouw klachten maken we eerst een analyse van het hoe, wat en waarom. Hierbij gaan we niet over één nacht ijs. Omdat we geloven dat een triggerpoint een samenspel is van fysieke, emotionele en mentale factoren gaan we aan de slag met de kern.


De methode is zonder gebruik van triggerpointmassage, dry needling of injecties, pijnstillers, operaties of eindeloze oefensessies.


Kies je voor een individueel reset traject dan gaan we een complete dag aan de slag met jouw klachten. Dit bereiden we extreem goed voor zodat we tijdens de dag zelf optimaal resultaat bereiken. We werken met een team van therapeuten door heel Nederland, dus er is altijd een therapeut die jou kan helpen.


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in het onderbeen, enkel of voet maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspier ✓ Gluteus Maximus (grote bilspier) ✓ Teres Major (grote ronde armspier) ✓ Teres Minor (kleine ronde armspier) ✓ Piriformis (peervormige spier) ✓ Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier) ✓ Gracilis (slanke dijspier) ✓ Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek) ✓ Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)