Gluteus Maximus (Grote Bilspier)

Gluteus Maximus (Grote Bilspier)

De gluteus maximus of grote bilspier is een spier die je veel gebruikt. Triggerpoints in de grote bilspier kunnen dus een behoorlijke weerslag hebben op je dagelijks leven. Met de Pijn Reset Methode ligt de focus op een definitieve oplossing voor jouw pijnklachten.

De grote bilspier

In je lijf heb je negen bilspieren waarvan de gluteus maximus de grootste is. De functie van deze grote bilspier is het strekken van je heup.

Wanneer gebruik je de grote bilspier?

De gluteus maximus gebruik je wanneer je de trap oploopt. Ook wanneer je springt, rent of snel wandelt belast je de spier. We benoemen bewust rennen en snel wandelen omdat je bij een gewone wandeling de grote bilspier niet overmatig belast.


Wanneer je op je hurken zit of wanneer je opstaat van je stoel heeft de grote bilspier een ondersteunende rol. Het is dus een spier die je veel gebruikt in dagelijkse activiteiten.


Triggerpoints Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Triggerpoints in de gluteus maximus

Is er sprake van triggerpoints in de gluteus maximus dan merk je dit in je heup, het SI gewricht, je staartbeen of de bilplooi. Dit uit zich in:

  • Stijve heupen
  • Lastig opstaan uit de stoel of van het toilet
  • Brandend en pijnlijk gevoel in de billen
  • Moeite met voorover buigen en je tenen aanraken


Oorzaken triggerpoints gluteus maximus

De oorzaken van triggerpoints zijn divers:

  • Vallen of een val proberen te voorkomen (de onverwachte beweging)
  • Zitten op een harde ondergrond, denk bijvoorbeeld aan slechte bureaustoelen
  • Vechtsporten, zwemmen
  • Zitten op een portemonnee


Wanneer je veel zit, zoals in een kantoorbaan, is de kans op triggerpoints in de grote bilspier groter. Rugklachten komen veel voor bij mensen die veel zitten. Triggerpoints in de bilspieren ontstaan makkelijk wanneer je veel zit.


Ga je met genoemde klachten naar de huisarts dan volgt er vaak een diagnose in de trant van een slijmbeursonsteking, artritis, coccygodynia, ischias of een ontwricht SI-gewricht. Aangezien er in de reguliere circuits niet voldoende kennis over triggerpoints kan het zijn dat de oplossing veel eenvoudiger is dan de gestelde diagnoses doen voorkomen. Het hoeft niet meer te zijn dan de (afgeleide) pijn van een triggerpoint.


Triggerpoints Gluteus Maximus of Grote Bilspier

Wat zijn triggerpoints?

Veel mensen hebben last van pijn en fysieke problemen. Deze pijn ontstaat vaak door triggerpoints. Een triggerpoint is een kleien spiercontractie, deze voelt aan als een knobbel. Een triggerpoint doet pijn als je er op drukt. Je kunt er meer tegelijk hebben.


Een triggerpoint maakt een spier stijf en zwak en geeft pijn. Deze pijn kan continue aanwezig zijn of alleen wanneer je het triggerpoint aanraakt.

Ontstaan van triggerpoints

Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van verkeerd gebruik van spieren, een verstoord zenuwstelsel, slecht voedingspatroon, overbelasting, slechte ademhaling, onderbelasting, stress en bovenal het onderdrukken van emoties.


De meest voorkomende oorzaak van zo'n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als 'afleidingsstrategie' te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen. Andere afleiding strategieën zijn bijvoorbeeld roken, nagelbijten, emotie-eten of krabben (als je plots jeuk krijgt).


Triggerpoints Grote Bilspier

Symptoombehandeling werkt niet

Je zult begrijpen dat enkel het masseren van een triggerpoint het probleem niet definitief oplost. Wanneer je niet aan de slag gaat met de dieperliggende oorzaak van het triggerpoint dan is massage of dry needling puur symptoombestrijding.

De Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een behandeltraject van pakweg vier tot zes weken. Naast technieken om pijn en triggerpoints met nieuwe hands-on technieken te 'resetten', zal er ook veel aandacht besteed worden aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de lichaamsspanning en pijn.


Het doel: het blijvend elimineren van triggerpoints en chronische pijn, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt, vanuit een bio psychosociaal concept.


De focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. De Pijn Reset Methode bestaat niet alleen uit het neutraliseren van pijn en triggerpoints, maar bestaat hoofdzakelijk uit een combinatie van mind en body, een stukje voeding, coaching, bewustwording en beweging. De Pijn Reset Methode bestaat dus niet uit enkele losse sessies wat leidt tot tijdelijke verbetering of verplaatsing van symptomen, maar uit een vooraf uitgestippeld traject met permanente transformatie als gevolg.


Zie ook: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de onderrug, middenrug en billen maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)