Quadratus lumborum (Vierkante Lendenspier)

Quadratus lumborum (Vierkante Lendenspier)

De vierkante lendenspier, quadratus lumborum, loopt vanaf de onderste ribben tot de bovenrand van het bekken en zit vast aan de zijkanten van de lendenwervels.


Deze spier biedt steun aan het gehele bovenlichaam en maakt het mogelijk voorover te buigen. Ook houdt deze spier tijdens het lopen het bekken in balans aan de kant waar de voet wordt opgetild. Tenslotte helpt de vierkante lendenspier ook bij geforceerde uitademing, zoals hoesten en niezen.


In de vierkante lendenspier kunnen triggerpoints ontstaan waardoor vervelende pijnklachten de kop opsteken. Met de Pijn Reset Methode tref je een diepgaande oplossing voor de triggerpoints in je lijf.

Symptomen van problemen met de quadratus lumborum

Problemen met de vierkante lendenspier kunnen leiden tot de volgende klachten:

 • Pijn in de billen, heupen en rond het SI-gewricht onderaan de ruggengraat
 • Pijn bij het (opzij) buigen, naar voren leunen of traplopen
 • Scherpe, stekende pijn bij hoesten of niezen
 • Niet op één van beide zijden kunnen liggen
 • Pijn in de liezen, ballen en/of scrotum
 • Intense gevoeligheid rond de bovenkant van het dijbeen
 • Lopen met een abnormale, zijwaartse kromming in de rug


Vierkante lendenspier triggerpoints quadratus lumborum

Oorzaken van problemen met de vierkante lendenspier

De oorzaak van problemen met de quadratus lumborum kunnen soms lichamelijk van aard zijn, zoals een kort been of onbalans in de bekkenhelften. Ook kunnen er andere oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld:

 • Een valpartij of auto-ongeluk
 • Scheef zitten, bijvoorbeeld omdat de armleuning te laag staat
 • Voorwerpen optillen uit een gedraaide houding of als je tijdens het gedraaid tillen in onbalans raakt
 • Lopen met een been in het gips
 • Uit een (te) lage stoel, bed of auto stappen


Daarnaast werken de vierkante lendenspier en de bilspieren samen om de heup in balans te houden. Problemen met de bilspieren leiden daarom gemakkelijk tot problemen met de quadratus lumborum, omdat deze dan extra hard moet werken. Dit werkt twee kanten op. Een probleem met de vierkante lendenspier leidt vaak ook tot problemen met de bilspieren. Een goede therapeut weet oorzaak en gevolg goed te onderscheiden en kan de spieren op de juiste wijze behandelen.


Een andere veel voorkomende oorzaak is emotionele spanning. Stress en emotionele spanning zetten zich gemakkelijk vast in deze spieren en kunnen daardoor ook klachten veroorzaken.


triggerpoint vierkante lendenspier

Pijn door emotionele spanning

Vaak zoeken we naar een lichamelijke oorzaak voor lichamelijke klachten. Dit is vaak niet terecht. Emotionele spanningen spelen een cruciale rol bij het ontstaan van triggerpoints en dus bij het ontstaan van lichamelijke klachten. Spanning kan er voor zorgen dat je spieren aangespannen blijven en verstijven. Dit vermindert de doorbloeding van de spier en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit de spier minder goed worden afgevoerd. Hierdoor wordt de spier gevoeliger en zend deze een stress-signaal af naar de hersenen, waardoor de spier zich nog verder gaat verkrampen en triggerpoints gaan ontstaan.

Wat zijn triggerpoints? 

Triggerpoints zijn een soort knopen in de spier. Een spier is opgebouwd uit vele elastische strengen en deze geven de spier de mogelijkheid om aan te spannen of uit te strekken. Wanneer een spier overbelast raakt dan kunnen deze strengen hun elasticiteit verliezen en vast blijven zitten. Dit veroorzaakt extra spanning op de aangrenzende spierstrengen, waardoor deze ook vast gaan zitten. Een bundel van vastzittende spierstrengen noemen we een triggerpoint.


lendenspier vierkant

Behandeling van triggerpoints

Triggerpoints zijn een symptoom van een dieperliggende oorzaak. Dat betekent dat alleen het wegmasseren van een triggerpoint niet helpt. Op korte termijn geeft dit verlichting van pijnklachten maar op de lange termijn keren de klachten terug. Simpelweg omdat de kern niet wordt aangepakt. Met het aanpakken van de kern wordt bedoeld dat het totaalplaatje wordt aangepakt. Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf.


Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg

Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.


De Pijn Reset Methode

Wij bieden met de Pijn Reset Methode een complete oplossing voor het oplossen van jouw klachten. Hierbij worden zowel de triggerpoints als de onderliggende oorzaak of oorzaken worden aangepakt. Dit doen wij door middel van een diepgaand traject met een aantal voorbereidende opdrachten en een complete behandeldag. Benieuwd hoe zo’n traject er uit kan zien of hoe anderen dit traject hebben ervaren?


Alles weten over: Pijn Reset Methode


Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.