Piriformis (Peervormige spier)

Piriformis (Peervormige spier)

De piriformis, ook wel peervormige spier genaamd, is de belangrijkste van de zes spieren die je heup laten draaien. Deze spier verbindt de trochanter major, de grote knobbel aan de bovenkant van het bovenbeen, met de rand van het heiligbeen, middenin de bil. Triggerpoints in de piriformis kunnen leiden tot heftige pijnklachten die je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden.

Waarvoor gebruik je de peervormige spier?

De piriformis heeft als voornaamste functie om de heup ten opzichte van het bovenbeen te kunnen laten draaien. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de beweging die een golfspeler maakt als deze de bal wegslaat. Ook wanneer het been naar buiten toe wordt gedraaid wordt dat gedaan met de peervormige spier. (denk aan een voetballer een bal aanneemt met de binnenkant van de voet)

Symptomen van problemen met de piriformis

Wanneer pijn in de billen worden ervaren is er meestal sprake van meer dan één spier die voor de klachten zorgt. In de meeste gevallen is de peervormige spier één van de boosdoeners. Problemen met de piriformis kunnen leiden tot de volgende klachten:

  • Pijn in het heiligbeen, onderaan de ruggengraat
  • Pijn aan de heup
  • Pijn uitstralend naar het hele bilgebied
  • Moeite om het been naar binnen te draaien of de benen te spreiden
  • Moeite om de benen te kruisen
  • Mank lopen
  • Tinteling, gevoelloosheid of branderig gevoel aan de achterkant van het bovenbeen, de kuit en de voetzool
  • Pijn in de liezen en bij de geslachtsdelen
  • Bij mannen; impotentie


Oorzaken van problemen met de piriformis

Vooral sporten waarbij snel van richting wordt veranderd, zoals o.a. tennis, handbal, voetbal, basketbal en rugby geven een extra belasting op de peervormige spier. Zeker wanneer je niet fit bent en de spier onvoldoende getraind is. Werk waarbij je draait tijdens het tillen kan ook voor overbelasting van de piriformis zorgen.


Daarnaast kan te weinig beweging, vooral te veel zitten, een oorzaak zijn waardoor problemen met de spier ontstaan. De spier wordt dan onvoldoende gebruikt en zal stijf worden. Dit maakt de spier vatbaarder voor blessures.


Tenslotte kan een disfunctie in het SI-gewricht ook problemen geven in de peervormige spier.  


piriformis ofwel peervormige spier

Belangrijk om te weten; triggerpoints in je lijf

Wanneer spieren overbelast raken kunnen triggerpoints ontstaan. Triggerpoints zijn te voelen als kleine verhardingen in de spier en zorgen er voor dat de spier verzwakt en stijf wordt. Hierdoor raak je beperkt in je bewegingen en krijg je klachten.


De kans om triggerpoints te ontwikkelen wordt vergroot door onder andere roken, slecht voedingspatroon, een ongezonde leefomgeving of stress. Helaas gaan triggerpoints niet vanzelf weg. Sterker nog, als een spier door triggerpoints minder functioneert zullen andere spieren zwaarder belast gaan worden waardoor nieuwe satelliet-triggerpoints ontstaan.

De voornaamste boosdoener

Triggerpoints hebben vaak niet alleen een lichamelijke oorzaak. De belangrijkste oorzaak zijn onderdrukte emoties. Wanneer emoties worden onderdrukt neemt de spanning in het zenuwstelsel toe en gaan spieren ongemerkt verkrampen. Deze toegenomen spanning op de spieren zorgt voor slechtere doorbloeding, waardoor de spanning weer verder toeneemt.


Emoties als angst, woede, boosheid of verdriet zijn vaak de onderliggende oorzaak van triggerpoints.


Peervormige spier, triggerpoints

Verder kijken dan alleen het triggerpoint

Veel websites over triggerpoints hebben het alleen over het wegmasseren van een triggerpoint of het toepassen van een andere behandeling, zoals dry needling. Maar wanneer de onderliggende oorzaak van de triggerpoints niet wordt aangepakt zullen klachten vlot weer terugkeren. Het symptoom wordt dan wel bestreden maar niet de onderliggende oorzaak.


Bij een triggerpoint behandeling is het dus essentieel dat niet enkel het triggerpoint wordt opgelost, maar dat ook de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een totaaloplossing voor het elimineren van triggerpoints. Niet alleen het triggerpoint, maar ook de onderliggende oorzaken worden onderzocht en behandeld. Het gaat dus een stap verder dan de conventionele therapie.


Toch is dit traject niet langdradig met eindeloos veel consulten en behandelingen. Het begint met een aantal thuisopdrachten en bestaat verder uit een complete behandeldag aangevuld met nog enkele losse consulten.


Meer informatie over de Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de onderrug, middenrug en billen maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)