Sternocleidomastoïdeus of borstbeen-sleutelbeen-tepelspier

Sternocleidomastoïdeus of borstbeen-sleutelbeen-tepelspier

De sternocleidomastoïdeus, ook wel de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier genoemd heeft zijn naam te danken aan de drie punten waaraan de spier vastzit. Dat is dus het borstbeen (sternum), het sleutelbeen (clavicula) en het tepelvormig uitsteeksel van het slaapbeen (processus mastoïdeus) welke zich vlak bij het oor bevindt.


Aangezien de spier zich rondom de keel bevindt is het geen plek waar je snel klachten van verwacht omdat pijn zich meestal niet op die plekken voordoet. Niets is echter minder waar. Problemen met de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier kunnen veel pijn veroorzaken, maar deze pijn zal op andere plaatsen worden gevoeld. Goede kennis van de symptomen is dus nodig voor het krijgen van de juiste behandeling.

Waarvoor gebruik je de sternocleidomastoïdeus?

De primaire functies van de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier zijn:

 • Het zijwaarts draaien van het hoofd
 • Het buigen van het hoofd richting de borst
 • Helpen het hoofd stabiel te houden bij bewegingen van het lichaam


Verkeerde belasting van de spier kan leiden tot het ontstaan van triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn bundels van spierstrengen die niet meer terugkeren naar de ontspannen positie, maar die op spanning blijven staan. Soms zijn ze te voelen als een klein knoopje of een verdikking in de spier.


Onder andere omdat de doorbloeding als gevolg van het triggerpoint ook slecht is, lossen deze plekken zich niet vanzelf op en kunnen zelfs nieuwe triggerpoints veroorzaken omdat er nu meer inspanning wordt gevraagd van de andere strengen binnen deze spier of in andere spieren.

Oorzaken van problemen met de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier

Triggerpoints in de sternocleidomastoïdeus kunnen op verschillende manieren ontstaan, maar er zijn wel een aantal zaken die als veelvoorkomende oorzaak kunnen worden genoemd. Dat zijn onder andere:

 • Boven je macht werken waarbij het hoofd achterover wordt gehouden
 • Het hoofd langdurig naar één kant gedraaid houden
 • Balansverstoringen in het lichaam, waardoor de nekspieren constant moeten compenseren om het hoofd recht te houden
 • Whiplash of valpartijen
 • Chronisch hoesten, astma of hyperventilatie
 • Emotionele spanningen


Sternocleidomastoideus

Symptomen van problemen met de sternocleidomastoïdeus

Zoals hierboven al opgemerkt werd, doen de pijnklachten zich niet of nauwelijks voor op de plaats van de spier zelf. Ze stralen uit naar andere gebieden en kunnen daardoor ook gemakkelijk voor andere kwalen aangezien worden. Een goede therapeut weet gelukkig wel de juiste diagnose te stellen en kan zorgen voor een juiste behandeling.


Klachten die kunnen voorkomen als gevolg van triggerpoints in de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier zijn:

 • Pijn diep in en/of boven het oog
 • Pijn in en/of achter het oor
 • Pijn rond de kruin
 • Pijn in de kaak of achterste kiezen
 • Pijn in het voorhoofd
 • Duizeligheid en misselijkheid
 • Chronisch hoesten of kriebel in de keel
 • Tinteling in de tong
 • Evenwichtstoornissen
 • Oorsuizen, gehoorverlies en/of doofheid aan één kant
 • Traanogen en/of een hangend ooglid
 • Verminderd zicht, wazig of dubbel zien


Triggerpoints in Sternocleidomastoideus

Meer dan alleen lichamelijke pijn…

Triggerpoints geven lichamelijke, voelbare pijnsignalen. Onderzoek wijst uit dat deze pijn vaak niet alleen een fysieke oorzaak heeft, maar heel vaak een gevolg is van het (onbewust) vasthouden van emoties.


Onderdrukte emoties leiden via het zenuwstelsel tot spanning op de bindweefsels en het spierstelsel waardoor triggerpoints ontstaan. In feite is het een mechanisme voor zelfbescherming. De lichamelijke pijn leidt je namelijk af van de emotionele pijn.


Bij de behandeling van triggerpoints is het dus van essentieel belang dat niet alleen het lichamelijke probleem, maar ook de onderliggende oorzaak wordt behandeld.

Hoe kom ik van de pijn af?

De traditionele aanpak van triggerpoints is het masseren van de pijnlijke plek of toepassing van dry needling. Dit zorgt er voor dat de triggerpoints weer beter doorbloed raken en hierdoor verdwijnen uiteindelijk de triggerpoints.


Echter, als het bij deze methode blijft dan is het symptoom wel tijdelijk bestreden, maar zullen zich gauw nieuwe triggerpoints vormen en keren de pijnklachten terug. Je kunt het vergelijken met het oppompen van een band zonder te controleren of er ergens een scherp voorwerp in de band zit.


Door middel van de Pijn Reset Methode worden niet alleen de triggerpoints behandeld, maar ook de diepere oorzaak. Hiermee wordt een langdurig resultaat behaald en keren de pijnklachten (zowel lichamelijk als emotioneel) veel minder snel of zelfs helemaal niet meer terug. Wij bieden een prachtig traject met een complete behandeldag.


Meer informatie: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in het gezicht, hoofd en de nek maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)  ✓ Trapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier) ✓ Gluteus Maximus (grote bilspier) ✓ Teres Major (grote ronde armspier) ✓ Teres Minor (kleine ronde armspier) ✓ Piriformis (peervormige spier) ✓ Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier) ✓ Gracilis (slanke dijspier) ✓ Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek) ✓ Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)