Gracilis (Slanke dijspier)

Gracilis (Slanke dijspier)

Triggerpoints in de gracilis of slanke dijbeenspier kunnen leiden tot een stekende pijn onder de huid aan de binnenkant van je bovenbeen. Wanneer er sprake is van triggerpoints vraagt dit om een diepgaande behandeling zodat de triggerpoints definief verdwijnen.

Wat is de gracilis?

De gracilis is de op een na langste spier in je lijf. Het woord gracilis betekent letterlijk slank.

De slanke dijspier loopt van het schaambeen, langs de binnenkant van het bovenbeen naar de knie. Samen met andere spieren vormt de slanke dijspier de lies.


Slanke dijbeenspier

Wanneer gebruik je de gracilis?

Je gebruikt de gracilis wanneer je een buiging maakt met je heup of knie. Het is geen spier die snel overbelast wordt, simpelweg omdat het een spier is die niet continue onder spanning staat.

Pijn in de lange dijbeenspier

Wanneer er sprake is van triggerpoints in de slanke dijspier dan ontstaan deze vaak vanuit afgeleide pijn uit je bovenbenen.


Doorgaans is de pijn in de gracilis letterlijk voelbaar op de plek van de spier. Je voelt een brandende en stekende pijn, direct onder de huid van de binnenkant van het bovenbeen.


Deze pijn is er continue, of je nu zit, een andere houding aanneemt of het in beweging houdt. Wandelen kan de pijn wel iets verlichten maar niet wezenlijk.


Gracilis of slanke dijbeenspier

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een microverkramping in je spieren. Het is een combinatie van factoren als spanning in het zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing van bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, afvalstoffen en gevoelige zenuwuiteinden. Al deze dingen geven spierknopen die leiden tot vervelende klachten.


Triggerpoints ontstaan door overbelasting, een slechte leefomgeving, verkeerde voeding, een slechte ademhaling, onderbelasting, een zittend beroep, ziekte of stress. Al die dingen kunnen leiden tot een verstoring van de cel wisseling, het zenuwstelsel en de hormoonbalans. Maar er is meer dan dat, onderdrukte emoties spelen een cruciale rol bij het ontstaan en het oplossen van triggerpoints.

Onderdrukte emoties

Onderdrukte emoties zijn de belangrijkste oorzaak van triggerpoints. Hierbij praten we over emoties als woede, verdriet, angst en verdriet die niet tot uiting worden gebracht. Je lijf gebruikt pijn als een afleidingsstrategie om de emoties niet te voelen.


Wanneer de spanning van opgekropte boosheid of verdriet zich opslaat in je lijf geeft dit spanning in het zenuwstelsel, de spieren, de bindweefselstructuur en andere zaken. Het maakt dat triggerpoints ontstaan met alle gevolgen van dien.

Pijn Reset Methode

In deze video leg ik uit wat de Pijn Reset Methode is en waarom het compleet anders is dan andere vormen van triggerpoint-therapie zoals dry needling en triggerpoint massage.


https://youtu.be/7p5N-clfLg8


De methode bestaat uit o.a. voorbereidende opdrachten en een volledige behandeldag van 10.00-17.00 uur, aangevuld met 1-3 losse consulten. Goed om te weten is dat we met deze methode geen gebruik maken dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen. De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.


Meer informatie: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de heup, bovenbeen en knie maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)