Vastus medialis of Middelste Dijbeenspier

Vastus medialis of Middelste Dijbeenspier

De vastus medialis is één van de vier spieren van de spiergroep aan de voorzijde van het bovenbeen (quadriceps femoris). Het is de aan de binnenzijde van het bovenbeen liggende spier en de ‘tegenhanger’ van de brede zijspier (vastus lateralis), die aan de buitenzijde ligt.


Samen zorgen ze voor de strekking van de knie waarbij de middelste dijbeenspier vooral actief is in het laatste deel van de strekking.

Waar ligt de Vastus Medialis precies?

De naam vastus medialis geeft al aan dat de spier aan de binnenzijde van het bovenbeen ligt. De spier begint net onder kop, aan de binnenkant van het dijbeen. Met de gemeenschappelijke pees zit de spier vast aan de knieschijf en het scheenbeen.

Afgeleide pijn door triggerpoints in de Vastus Medialis

De pijn die veroorzaakt wordt door triggerpoints in de middelste dijbeenspier zit aan de binnenkant van het bovenbeen vanaf de knie tot halverwege het bovenbeen. Daarnaast kan ook aan de onderkant en iets naar binnen, van de knie pijn worden veroorzaakt.


Gevolgen van deze pijn is meestal verzwakking van de knie; het z.g. ‘door de knie zakken’. Ook op bed kan deze afgeleide pijn zeer aanwezig zijn en je uit de slaap houden.


Triggerpoint Vastus Medialis of Middelste Dijbeenspier

Waardoor ontstaan triggerpoints?

De triggerpoints in de middelste dijbeenspier worden praktisch gezien  veroorzaakt door constante spanning op de spieren bij veelvuldig:

  • Trap of heuvel aflopen
  • Door de knieën gaan
  • Hardlopen


De aandoening “Voet van Morton” of “Griekse voet” kan ook een nadelig effect hebben.


Wij noemen dit de mechanische oorzaken van het ontstaan van de triggerpoints en de bijbehorende pijn. Een andere en vaak vergeten oorzaak zijn onderdrukte emoties, stress en ongezonde leefomstandigheden. Deze zaken veroorzaken vaak onbewust langdurige spanning in bepaalde spieren of spiergroepen. Die constante spanning is funest en zorgt voor een slechte doorstroming en afvoer van afvalstoffen in de spieren.


Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.


Wat dit verder voor gevolg heeft lees je in Wat is een triggerpoint?

Wat is de Pijn Reset Methode?

Tim van Orsouw vertelt je exact wat de Pijn Reset Methode inhoudt:In het kort:

  • Je bereikt op korte termijn al resultaten, maar je hebt tevens op lange termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste 'reset' technieken om triggerpoints (spierknopen) te deactiveren en gewrichten soepel te laten bewegen.
  • Geen dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij je voldoende tijd en persoonlijke aandacht krijgt.
  • De methode is volledig ingespeeld op positief ingestelde mensen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan puur alleen wat de dokter zegt.


Zie ook: Pijn Reset Methode.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.