Biceps femoris of Tweehoofdige Dijspier

Biceps femoris of Tweehoofdige Dijspier

De musculus biceps femoris of tweehoofdige dijspier is een tweekoppige spier aan de achterzijde van het bovenbeen en vormt samen met twee andere z.g. halfspieren (musculus semitendinosus en musculus semimembranosus), de hamstrings.


Halfspier wil zeggen dat een groot deel van de spier uit sterk peesachtig weefsel bestaat.

Ligging Biceps Femoris

De lange kop van de tweehoofdige dijspier zit vast aan de zitknobbel van het heupbeen, samen met de twee andere spieren van de hamstrings. De korte kop hecht aan het dijbeen en loopt samen met de lange kop over het kniegewricht aan de buitenkant van het kuitbeen.

Functie Biceps Femoris

De biceps femoris is verantwoordelijk voor het buigen van de knie én het kunnen strekken van de heup bij het lopen, springen en rennen. Daarnaast zorgt de spier voor het naar buiten kunnen draaien van het onderbeen.


Samen met de andere spieren van de hamstrings voorkomt het dat je voorovervalt wanneer je staat of loopt.


Biceps femoris of tweehoofdige dijspier

Symptomen aanwezigheid triggerpoints in de Biceps Femoris

De tweekoppige dijspier kan afgeleide doffe pijn naar de achterkant van de knie sturen, waarbij de pijn meer naar de buitenkant ziet. Soms is de pijn het meest voelbaar rond de kop van het kuitbeen, daar waar de spier aanhecht.


Ook kan de pijn soms aan de bovenkant van het bovenbeen of bovenste helft van het kuit voelbaar zijn.

Triggerpoint, wat is dat precies?

De naam triggerpoint geeft aan dat iets wordt geactiveerd (‘trigger’) door iets op een bepaalde plek (‘point’). Deze plek is een ‘knoop’ in het spierweefsel van een bepaalde spier.


Deze knoop is een samentrekking of verkramping in een klein deel van het spierweefsel welke continu onder spanning staat. Omdat de knoop afvoer van afvalstoffen tegengaat en de bloeddoorvoer vermindert, houden ze zichzelf in stand.


Triggerpoints zijn gevoelig voor aanraking maar zonder aanraking stralen ze de pijn vaak uit naar een andere plek in het lichaam.


Zie ook: Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints in Biceps Femoris

De hamstrings en zo dus ook de biceps femoris zijn veel gebruikte spieren bij het lopen, staan, rennen, springen etc. Dat betekent dat goede zorg voor deze spieren essentieel is; een goede warming up is belangrijk. Maar ondanks een goede warming up kunnen in een spier triggerpoints ontstaan, vooral wanneer deze veel gebruikt wordt en voortdurend onder spanning staat.


Voor de sporter is het belangrijk de symptomen te onderkennen zodat erger kan worden voorkomen. Niet behandelde triggerpoints kunnen het gebruik van de spier zover tegenwerken dat verrekking of zelfs scheuring mogelijk is.


Een zittend bestaan is ook funest voor deze spieren omdat ze verkort raken en verstijfd omdat ze constant gebogen zijn. Zo ook een slecht ondersteunende stoel die veelvuldig druk uitoefent op de spieren.


Spanningen zijn veroorzakers van triggerpoints. Niet alleen de normale lichamelijk inspanningen maar  ook spanningen die worden opgebouwd door andere oorzaken. Het onbewust aanspannen van spieren door stress of onderdrukte emoties zijn hier voorbeelden van.

Pijn Reset Methode

In deze video leg ik uit wat de Pijn Reset Methode is en waarom het compleet anders is dan andere vormen van triggerpoint-therapie zoals dry needling en triggerpoint massage.


De methode bestaat uit o.a. voorbereidende opdrachten en een volledige behandeldag van 10.00-17.00 uur, aangevuld met 1-3 losse consulten. Goed om te weten is dat we met deze methode geen gebruik maken dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen. De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.


Meer informatie: Pijn Reset Methode


Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.