Biceps brachii of Tweehoofdige Bovenarmspier

Biceps brachii of Tweehoofdige Bovenarmspier

De biceps brachii wordt in de volksmond ook wel de spierballen genoemd en bestaat uit twee spierkoppen of -buiken:

  • Lange kop (caput longum musculi bicipitis brachii)
  • Korte kop (caput breve musculi bicipitis brachii)


De biceps speelt een belangrijke rol bij het buigen van de elleboog.

Plaats Biceps Brachii

De tweekoppige bovenarmspier zit aan de voorzijde van de bovenarm. De lange kop begint net boven de kom van de schouder. De korte kop begint bij het ravenbekuitsteeksel van het schouderblad. Beide spierkoppen hechten aan het spaakbeen van de onderarm.

Functie Biceps Brachii

De biceps bracchii wordt door ons veelvuldig gebruikt, bij bijna elke beweging van de (onder)arm:

  • Buigen van de arm
  • Naar buiten draaien van de hand en onderarm
  • Heffen van de arm
  • Houdt de arm in de kom


Triggerpoint tweehoofdige bovenarmspier

Symptomen aanwezigheid van triggerpoints in Biceps Brachii

Ook voor triggerpoints in deze spier geldt dat de pijn veelal niet in de biceps zelf wordt gevoeld. De afgeleide pijn door de aanwezigheid van triggerpoints wordt vaak gevoeld aan de voorkant van de schouder en in de elleboogplooi of -holte.


Ook een vage pijn in het gebeid van de bovendoornspier (musculus supraspinatus) kan een indicatie zijn voor triggerpoints of moeilijk kunnen strekken van de arm met de handpalm omhoog.

Belasting Tweekoppige bovenarmspier

Dat de biceps brachii veelvuldig wordt gebruikt is een logisch gevolg van het feit dat wij mensen onze handen als gereedschap gebruiken. Wij kunnen enorm veel bewegingen maken met de handen samen met de armen.


Hierdoor kunnen de spieren en vooral de biceps brachii overbelast raken wanneer deze veelvuldig wordt gebruikt bij b.v. het sporten. Denk hierbij aan het optrekken aan rekstok. Ook bij het vaak draaien van de hand bij het gebruik van b.v. een schroevendraaier kan de spier uitputten.

Onbewust aanspannen

Wat vaak wordt vergeten is dat deze spieren ook onbewust kunnen worden aangespannen door spanningen, stress en onderdrukte emoties. Vooral dit onbewust aanspannen van spieren is een belangrijke veroorzaker van het vormen van triggerpoints.


Biceps brachii of tweehoofdige bovenarmspier

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop; een blijvende verkramping of samentrekking in een spiervezel. Deze knoop of meerdere knopen bij elkaar zijn gevoelig wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Een triggerpoint ontstaat niet alleen door onverstandig gebruik van de spier als te zwaar tillen of onjuiste houding.

(Onbewust) Onderdrukte emoties

Een verkeerde leefstijl als ongezonde voeding of slechte leefomgeving spelen ook een belangrijke rol alsmede veelvuldig onder stress staan en het onderdrukken van emoties. Het lichaam kan de onderdrukte emoties als pijn laten voelen door spanningen in b.v. spieren en zenuwstelsel.

Wat is de Pijn Reset Methode (PRM)?

Met de Pijn Reset Methode pakken we de problemen grondig aan. Dat betekent dat we niet werken met dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen. In een exclusief alles-in-één traject krijg je de tijd en de aandacht die je verdient. De focus ligt hierbij op het oplossend van langdurige pijnklachten en blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.