Supraspinitus of bovendoorspier

Supraspinitus of bovendoorspier

De bovendoorspier of supraspinatus is een spier die je vindt in het schoudergebied van je lichaam. Het woord supraspinatus betekent letterlijk vertaald boven de richel. Het is een spier die een belangrijke taak vervult op het moment dat je je arm omhoog wilt doen.


Wanneer je pijn ervaart door of op de plek van deze spier dan voelt dit vaak als een diepe pijn aan de buitenkant van de schouder. Ervaar je problemen met de dan is dit op te lossen met de Triggerpoint Reset Methode.

Waar vind je de supraspinatus?

Je vindt de supraspanitus in het zakje boven de richel van het schouderblad. De spier loopt van het bovenste deel van de rand van je schouderblad naar de bovenzijde van de schouderkop. Het is 1 van de 4 rotatorspieren die ervoor zorgen dat je schouder op de juiste wijze gestabiliseerd wordt.


Triggerpoints Supraspinatus

Waarvoor gebruik je de bovendoornspier?

De supraspinatus gebruik je voornamelijk wanneer je je arm omhoog tilt. Ook helpt de supraspinatus andere spieren in het schoudergebied bij hun taak om het gewicht bij elkaar te houden.

Symptomen van problemen met de bovendoornspier

Wanneer je problemen ervaart met de supraspinatus dan kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Je hebt last wanneer je een instrument bespeeld, zoals een piano
  • Je kunt geen zware dingen tillen
  • Je hebt last wanneer je achter je computer zit te werken
  • Je ervaart pijn tijdens het sporten omdat het lastig is om je arm op te tillen
  • Je arm boven je hoofd tillen (haar kammen of föhnen


Pijn aan de voorkant van de schouder

Triggerpoints in de bovendoornspier kunnen een stekende pijn geven op het moment dat je de arm omhoog tilt. Ook kun je een doffe pijn ervaren wanneer de arm in rust is. Soms spreidt de pijn zich uit naar de buitenkant van de bovenarm en de onderarm. Ten onrechte wordt er bij deze pijn soms gedacht aan een slijmbeursontsteking.


Let wel: de bovendoornspier kan ook de oorzaak zijn van de ‘tennisarm’. De pijn die je hier voelt kan een afgeleide pijn zijn van triggerpoints in de supraspinatus.


bovendoorspier of supraspinatus

Hoe ontstaat pijn aan de bovendoornspier (supraspinatus)?

Pijn aan deze spier kan ontstaan doordat je een zware inspanning levert, zoals het tillen van een wasmachine, bank of tafel tijdens een verhuizing. De supraspinatus moet dan hard werken om te voorkomen dat het schoudergewricht uit elkaar wordt getrokken.


Dit geldt bijvoorbeeld ook wanneer je een zware koffer of tas voor langere tijd tilt. Het continue overbelasten van de spieren draagt ook bij aan het creëren van triggerpoints. Denk maar eens aan lang boven je macht werken, typen zonder ondersteuning of het uitlaten van een hond die continue aan de riem trekt. Allemaal oorzaken die kunnen leiden tot microverkrampingen in de bovendoornspier.

Belangrijk om te weten: triggerpoints in je lijf

Triggerpoints zijn hele kleine verkrampingen in de spieren. Deze knopen voelen aan als verhardingen of knopen in je spieren.


Deze triggerpoints kunnen ontstaan door dat je spieren ongunstig gebruikt. Dat wil zeggen dat je ze langdurig overbelast (in de verkeerde stand) of dat je langdurig verkeerde bewegingen maakt. Andere factoren die een rol spelen zijn een ongezond voedingspatroon, een slechte leefomgeving of stress.


Supraspinatus Spier -bovendoorspier

De meest voorkomende oorzaak

De meest belangrijke oorzaak is het onderdrukken van emoties. Dit doe je meestal niet bewust. Maar wanneer je veel woede, boosheid, angst of verdriet met je meedraagt dan kan je lijf pijn als afleidingsstrategie gebruiken. Zolang je de pijn voelt hoef je de emoties immers niet te voelen.


Lees meer: wat zijn triggerpoints?

Het gaat niet alleen over het triggerpoint of de plek waar je pijn ervaart

Bij een behandeling is het essentieel dat niet enkel het triggerpoint opgelost wordt maar ook dat de onderliggende oorzaak behandeld wordt.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

De Pijn Reset Methode is een totaaloplossing voor het elimineren van triggerpoints en (vooral ook) de onderliggende pijn. Het is heel belangrijk dat je je realiseert dat de Pijn Reset Methode een stap dieper gaat dan de standaard vormen van triggerpoint therapie (vaak in de vorm van dry needling of massage).


Deze vormen van triggerpoint therapie blijven hangen in de oppervlakte, wat inhoudt dat enkel en alleen de triggerpoints worden behandeld die leiden tot de pijn. Met de Pijn Reset Methode gaan we helemaal de diepte in met een prachtig traject inclusief een complete behandeldag.


Meer informatie: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren) Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)