Splenius Cervicis (Spalkspieren van je nek)

Splenius Cervicis (Spalkspieren van je nek)

Een kloppende pijn in de schedel of in het oog, wazig zien, gevoelloosheid en druk in het achterhoofd kunnen duiden op triggerpoints in de splenius cervicis of de spalkspieren van de nek.  Met de Pijn Reset Methode los je de klachten behorend bij deze triggerpoints definitief op.

Waar vind je de splenius cervicis?

De splenius cervicis ofwel de spalkspieren van de nek zijn spieren zorgen ervoor dat je jouw nek kunt bewegen. Let wel: dit gaat dus niet over het hoofd, hierbij vervullen de splenius capitis een belangrijke rol.


De spalkspieren van de nek verbinden de wervels van je bovenrug met die van de hals.


Op het moment dat de spalkspieren van de nek te strak staan of er sprake is van triggerpoints kan dit primair leiden tot hoofdpijn, migraine, wazig zien en nekpijn. Daarnaast kan het klachten geven als pijn aan de achterkant van het hoofd en pijn aan de wenkbrauwen.


Splenius Cervicis

Oorzaken

Problemen met de splenius cervicis ontstaan wanneer:

  • Er sprake is van houdingsstress, dat wil zeggen dat je te lang in een bepaalde houding zit die niet goed is voor deze spier
  • Wanneer je in een koude luchtstroom zit (airco)
  • Er sprake is van emotionele spanningen
  • Je werk doet waarbij je veel omhoog reikt of kijkt


Bij een auto ongeval krijgen je lijf en je hoofd een enorme klap te verwerken. Dit geeft een enorme druk op de spieren met vaak een whiplash en een toename van triggerpoints tot gevolg.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint wordt ook wel een spierknoop genoemd. Dit is een kleine, lokale verkramping van een spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op in je lijf waardoor pijn en ongemak ontstaat. De pijn doet zich voor op twee manieren. Enerzijds kan er pijn zijn op de exacte plek wanneer er op een triggerpoint gedrukt wordt, anderzijds kan pijn zich ook voordoen op plekken waar je het niet verwacht. Een triggerpoint in de monnikskapspier (dit is een spier in de rug) kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn.


De oorzaak van een triggerpoint

In feite is een spier met triggerpoint een spier met een energietekort. Dat wil zeggen dat door verkramping de spier niet voldoende zuurstof krijgt waardoor er sprake is een slechte doorbloeding, verzuring en gevoelige zenuwuiteinden. De oorzaken van dit energietekort zijn bijvoorbeeld slechte voeding, te weinig beweging, overbelasting van de spier, verkeerde bewegingen en andere praktische zaken. De belangrijke oorzaak is echter het onderdrukken van emoties. De meest voorkomende oorzaak van zo'n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als 'afleidingsstrategie' te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen.


Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van al deze bovengenoemde componenten. Als het ware een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.

De Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode gaat uit van een totaalbehandeling, waarbij zowel de lichamelijke triggerpoints als de onderliggende emotionele spanning worden meegenomen. Conventionele triggerpoint behandelingen die uitsluitend werken met massage of dry needling geven wel korte verlichting van de pijn (symptoombestrijding), maar nemen de onderliggende oorzaak niet weg.


Zie ook: Pijn Reset Methode


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in het hoofd, gezicht en nek maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)