Multifidi of Veeldelige Rugspier

Multifidi of Veeldelige Rugspier

De veeldelige of ‘meermalen gespleten rugspier’ is een diepliggende, lange spier langs de hele ruggengraat. De spier begint op het heiligbeen en hecht op elke wervel tot aan de tweede nekwervel.


Elke uiteinde van een splitsing hecht twee tot vier wervels hoger aan op het doornuitsteeksel van die wervel. Triggerpoints in de multifidi kunnen leiden tot pijnklachten.

Functie Multifidi

De veeldelige rugspier is belangrijk bij het strekken, buigen en draaien van de ruggengraat. Dit gaat dan in samenwerking met de andere diepliggende rugspieren als de levatores costarum en de rotarores.


Dit zijn korte diagonaal lopende spieren die de wervels onderling verbinden en de wervels met de ribben.


Triggerpoint van de veeldelige rugspier

Triggerpoints in de Multifidus

Triggerpoints kunnen zich vormen over de gehele lengte van de veeldelige rugspieren en aan beide zijden. De triggerpoints bevinden zich, in tegenstelling tot de meeste triggerpoints, op of vlak bij de plek van de pijn.


De pijn in de spieren kan alle bewegingen dusdanig beperken dat een verlammend gevoel ontstaat.

Oorzaken triggerpoints in de Multifidus

Een triggerpoint kan ontstaan door een plotseling verkeerde beweging, bijvoorbeeld bij een ongeluk (trauma) maar ook door langdurige overbelasting of een onjuiste werkhouding. Toch is dit niet het enige. Ook onderdrukte emoties, overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints zijn aanleiding voor het ontstaan van spierknopen.


Omdat de spieren niet kunnen ontspannen ontstaat er verkramping in het spierweefsel. Zo'n verkramping in het spierweefsel heeft o.a. als gevolg dat er een lokaal zuurstoftekort ontstaat dat deze spier stijver wordt. Dit resulteert weer in de aanmaak en opslag van talloze (afval)stoffen, welke op hun beurt weer een heel scala aan klachten kunnen veroorzaken. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehoudenTriggerpoint multifidi of veeldelige rugspier

Triggerpoint uitgelicht

Door overbelasting of een overprikkeld zenuwstelsel ontstaan kleine verkrampingen (knopen) in bepaalde spieren. En omdat de bloedcirculatie rondom die knopen wordt verminderd kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en benodigde zuurstof worden aangevoerd.


Hierdoor ontstaat een triggerpoint. Ze zijn, wanneer groot genoeg, voelbaar en pijnlijk bij aanraking. Doordat de bloedcirculatie slecht is, houdt een triggerpoint zichzelf in stand.


Zie Wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode (PRM) als totaalbehandeling

Een behandeling waarbij alleen triggerpoint(s) worden behandeld, is niet voldoende; na verloop van tijd zullen ze terugkeren of zich verplaatsen. Waarom? Omdat de onderliggende problemen met alleen symptoombestrijding, niet worden weggenomen.


In het kort:

  • Je bereikt op korte termijn al resultaten, maar je hebt tevens op lange termijn tools die je pijnvrij en onafhankelijk kunnen houden.
  • De focus ligt op het oplossen van langdurige pijnklachten/ blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ‘reset’ technieken om triggerpoints (spierknopen) te deactiveren en gewrichten soepel te laten bewegen.
  • Geen dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen.
  • Een exclusief alles-in-één traject waarbij je voldoende tijd en persoonlijke aandacht krijgt.
  • De methode is volledig ingespeeld op positief ingestelde mensen die ook geloven dan er meer mogelijk is dan puur alleen wat de dokter zegt.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.