Splenius Capitis (Spalkspieren van het hoofd)

Splenius Capitis (Spalkspieren van het hoofd)

Pijn in de schedel, aan de ogen, het hoofd en de zijkant van de nek kunnen duiden op triggerpoints in de splenius capitis of de spalkspieren van het hoofd.

Waar vind je de splenius capitis?

De Splenius Capitis zijn brede banden die ervoor zorgen dat de wervels in je hals worden verbonden met het achterhoofd. Ze zorgen ervoor dat je het hoofd kunt draaien.


Op het moment dat de spalkspieren van het hoofd te strak staan of er sprake is van triggerpoint kan dit leiden tot hoofdpijn aan de bovenkant van het hoofd.


Ook kan het pijn geven in de schedel, de ogen en de zijkant van de nek. Wazig zien is ook een klacht die vaak voorkomt.

Oorzaken

Problemen met de spalkspieren van het hoofd ontstaan wanneer:

  • Er sprake is van acute overbelasting, bijvoorbeeld bij een ongeluk
  • Wanneer je continue in dezelfde houding zit(geen variatie)
  • Whiplash
  • Je veel op de tocht zit
  • Je zware gewichten tilt
  • Er sprake is van emotionele spanningen
  • Je werk doet waarbij je veel omhoog reikt of kijkt


Bij een auto ongeval krijgen je lijf en je hoofd een enorme klap te verwerken. Dit geeft een enorme druk op de spieren met vaak een whiplash en een toename van triggerpoints tot gevolg.


Splenius Capitis

Wat te doen bij triggerpoints

Een triggerpoint is een kleine knoop in je spieren. Deze spierknopen kunnen pijn veroorzaken op de plek waar ze zitten maar ook op plekken die hier helemaal los van lijken te staan. Zo kan het zijn dat een triggerpoint in de buik klachten geef in rug. De behandeling van triggerpoint vraagt om een totaalbehandeling. Het heeft geen enkele zin om enkel het triggerpoint te behandelen, simpelweg omdat hiermee de werkelijke oorzaak van het probleem niet wordt meegenomen.

Pijn Reset Methode

Met de Pijn Reset Methode worden triggerpoints aangepakt. De Pijn Reset Methode is een exclusief coaching- & behandel behandeltraject tegen triggerpoints (spierknopen) en te lang durende of steeds terugkerende pijn/blessures, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt. Ter info: de methode is zonder gebruik van triggerpointmassage, dry needing of injecties, pijnstillers, operaties en eindeloze oefensessies.

Onderdrukte emoties

Wij zien onderdrukte emoties als de belangrijkste oorzaak van triggerpoints. Daarnaast worden triggerpoints gestimuleerd door overbelasting, een verkeerde beweging, slechte voeding, oppervlakkige ademhaling en andere zaken. Tijdens een traject worden al deze oorzaken aangepakt zodat je daadwerkelijk pijnvrij door het leven kunt.


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in het hoofd, gezicht en nek maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)