Voorste getande spier of serratus anterior

Voorste getande spier of serratus anterior

De voorste getande spier of serratus anterior is een spier die een belangrijke rol vervult in je ademhaling en het gebruik van je armen. Doordat de serratus anterior zo’n belangrijke functie heeft raakt deze makkelijk overbelast wat leidt tot symptomen als een pijnlijke ademhaling of pijn in de bewegingen die je maakt.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren. Op het moment dat er triggerpoints ontstaan in de voorste getande spier, dan zijn de gevolgen heel divers. Met de Pijn Reset Methode pakken we deze problemen in de kern aan.

Waar vind je de serratus anterior?

De voorste getande spier is een spier die je vindt in het schoudergebied. Hij is gehecht aan de ribben en aan de binnenste rand van je schouderblad. Hierdoor vervult hij een rol wanneer je het schouderblad draait of je arm omhoog tilt. Zonder deze spier zou je je arm niet boven je hoofd kunnen brengen.

De functie van de serratus anterior

De serratus heeft twee functies, dit maakt de spier buitengewoon interessant. Enerzijds vervult de serratus anterior een rol bij het draaien van het schouderblad. Daarnaast speelt de spier een belangrijke rol wanneer je inademt, dit heeft alles te maken met je ribben die uitzetten op het moment dat je lucht nodig hebt. Het is dus een hulpademhalingsspier.


Serratus Anterior: Triggerpoints Voorste getande spierSymptomen bij problemen met de voorste getande spier

Wanneer er problemen zijn met de serratus anterior dan kan zich dit uiten in:

  • Pijn in de zij of in de rug
  • Pijnlijke ademhaling, je kunt niet diep ademhalen zonder pijn. Volledig uitademen lukt ook niet
  • Beginnende gordelroos, dat wil zeggen: wanneer je beginnende pijn ervaart in dit gebied kan dit het eerste symptoom zijn van gordelroos
  • Hoofdpijn
  • Pijn in de kaak
  • Duizeligheid
  • Gevoelloze handen
  • Pijn in de oksel


De befaamde ‘steek in de zij’ is het bekendste probleem wat voorkomt uit overbelaste serratus anteriorspieren.


Wanneer je problemen krijgt met je ademhaling door triggerpoints in de voorste getande spier dan zijn is de kans groot dat je pijn ervaart op meerdere plekken. Een slechte ademhaling is de oorzaak van bovengenoemde klachten als duizeligheid en hoofdpijn.


Serratus Anterior


Hoe ontstaan triggerpoints in de voorste getande spier

Triggerpoints in de serratus anterior ontstaan door:

  • te gaan sporten (tennis, zwemmen, hardlopen, gewichtheffen, turnen) terwijl je niet getraind bent
  • ademhalingsziekten. Doordat je veel hoest trigger je deze spier met alle gevolgen van dien


In de kern komt het erop neer dat wanneer je de spier ongetraind veel gebruikt deze hier niet tegen bestand is, waardoor er triggerpoints ontstaan. Anderzijds geldt dat overbelasting een factor is. Doordat je de serratus anterior veel gebruikt (zowel bij ademen als bewegingen van armen en schouders), is deze extra kwetsbaar.

Wat te doen bij pijn in de serratus anterior

Wanneer er sprake is van pijn of triggerpoints, te herleiden op de serratus anterior dan is het zaak dit grondig te onderzoeken en het probleem in de kern aan te pakken.


Belangrijk is dat je weet dat naast praktische zaken als overbelasting en verkeerde beweging het emotionele aspect ook een rol speelt bij het ontstaan van triggerpoints. Emoties als woede, angst en verdriet slaan zich op in jouw lichaam. Wanneer we alleen het triggerpoint zouden behandelen bestaat de kans dat het probleem blijft bestaan. We noemen dat symptoombestrijding.


Een triggerpoint is een episch centrum van gespannen spieren en zenuwen, vernauwde bloedvaten, zuurstoftekort, verzuring en gevoelige zenuwuiteinden. Niet prettig dus.

Pijn Reset Methode

Met de Pijn Reset Methode pakken we de problemen grondig aan. Dat betekent dat we niet werken met dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointmassage of eindeloze oefeningen. In een exclusief alles-in-één traject krijg je de tijd en de aandacht die je verdient. De focus ligt hierbij op het oplossend van langdurige pijnklachten en blessures door de diepliggende oorzaken aan te pakken.


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in borst, buik of genitaliën maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)