Rectus Femoris of rechte dijbeenspier

Rectus Femoris of rechte dijbeenspier

De rectus femoris wordt ook wel rechte dijbeenspier genoemd. Triggerpoint in de rectus femoris geven pijn in de knieën.

Waar vind je de rectus femoris?

De rectus femoris vind je aan de voorkant van je bovenbeen. De spier loopt vanaf jouw heup naar je knie in een rechte lijn. De letterlijke vertaling van het woord rectus is dan ook ‘rechte lijn’.

De rechte dijbeenspier is een spier die onderdeel uitmaakt van de quadriceps. Dit is een spiergroep van vier spieren die ervoor zorgen dat het strekken van de knie en het buigen van de heup soepel verlopen.

Functie van de rechte dijbeenspier

De rechte dijbeenspier zorgt ervoor dat je jouw been op kunt tillen en dat je rechtop in bed kunt gaan zitten.

Hoe herken je de pijn

Pijn aan de rectus femoris herken je doordat je pijn voelt onder je knieschijf. Bij het trap lopen of het wandelen in heuvels en bergen voel je pijn. Ook kan het zijn dat je knieën krakken, dit is een signaal. Wanneer je ’s nachts in bed ligt kun je wakker worden door een stijf en pijnlijk gevoel in je been of knie.

Belangrijk om te weten is dat triggerpoints een afgeleide pijn kunnen geven. Dit betekent dat je pijn in een ander gebied ervaart dan waar de triggerpoints zitten. Dit verklaart ook direct waarom een grondige diagnose absolute noodzaak is. Waarbij alle aspecten (emotioneel, fysiek en mentaal) worden meegenomen.Rechte dijbeenspier of Rectus Femoris

Oorzaken van pijn in de rectus femoris

Pijn in de rechte dijbeenspier kan ontstaan doordat je veel zit. Wat er dan gebeurt is dat de spier korter wordt met alle gevolgen van dien.

Daarnaast geldt dat alle intensieve vormen van beweging waarbij je de heup gebruikt de oorzaak kunnen zijn van pijn of triggerpoints. Denk hierbij aan:
  • Voetballen
  • Klimmen
  • Fietsen
  • Hardlopen
  • Sit-ups doen

Ook het lopen op hoge hakken is een behoorlijke boosdoener.

Wat zijn triggerpoints

Myofasciale Triggerpoints (MTrP's) zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes'. Deze triggerpoints ontstaan niet voor niks. Wanneer je de oorzaak weet, dan kun je hier blijvend wat aan doen! Let op: belangrijk is echter om te achterhalen wat de oorzaak is van de triggerpoints, of wat de factoren zijn die er voor zorgen dat ze niet vanzelf weer weg zijn gegaan. De triggerpoints kunnen zorgen voor ontzettend veel problemen en spelen regelmatig een hoofdrol bij talloze soorten klachten.

Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Met de Triggerpoint Reset Methode helpen wij je op weg. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van dry needling, triggerpointmassage of resettechnieken. Wij geloven erin dat het probleem in de kern opgelost dient te worden.

Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de heup, het bovenbeen en de knie maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Subscapularis (onderschouderbladspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)  ✓ Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier) ✓ Gluteus Maximus (grote bilspier) ✓ Teres Major (grote ronde armspier) ✓ Teres Minor (kleine ronde armspier) ✓ Piriformis (peervormige spier) ✓ Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier) ✓ Gracilis (slanke dijspier) ✓ Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek) ✓ Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)