Adductor magnus of Grote Aanvoerder

Adductor magnus of Grote Aanvoerder

De adductor magnus of grote aanvoerder is onderdeel van de groep spieren aan de binnenkant van het dijbeen. Ze kunnen allemaal klachten kunnen geven op de meer ‘intieme’ delen van het lichaam. Het is een grote krachtige spier en de op twee na grootste spier van het lichaam.

Ligging van de Adductor Magnus

De grote aanvoerder begint midden tussen het schaambeen en het zitbot en splitst zich in drie delen, die zich weer hechten aan de achterkant van het dijbeen. Het langste en grootste deel hecht zich aan net boven de knie. De andere twee delen hechten hoger aan het dijbeen.


Triggerpoint van de adductor magnus of Grote Aanvoerder

Wat doet de Adductor Magnus?

Omdat de spiervezels in de grote aanvoerder in meerdere richtingen lopen, kan de spier meerdere taken uitvoeren of ondersteuning bieden bij bepaalde taken:

  • Benen krachtig bij elkaar brengen.
  • Strekken van bovenbeen
  • Stabiliseren bekken
  • Lopen en rennen


Symptomen triggerpoints in de Adductor Magnus

Wanneer er triggerpoints ontstaan in de Adductor Magnus dan kan dit klachten geven als:

  • Diepe inwendige gespreide vage pijn in het bekken
  • Plotselinge steken in schaambeen, vagina, rectum, prostaat of blaas
  • Pijn aan binnenkant van het bovenbeen van lies tot knie.


De pijn kan verergeren bij spreiden van de benen of buigen van de heupen.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkramping (blijvend) in het spierweefsel. Door deze verkramping of knoop hopen zich daar afvalstoffen op omdat tevens de bloeddoorstroming wordt verminderd. Hierdoor wordt ook minder zuurstofrijk bloed aangevoerd.


Aanraking van de knopen is pijnlijk maar zonder dat een triggerpoint wordt aangeraakt kan het zorgen voor een voortdurende pijn op andere plekken in het lichaam: afgeleide pijn.


De oorzaak van het ontstaan is buitengewoon divers. Triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, meestal in combinatie met een verkeerde stand of beweegpatroon van gewrichten.

Leefstijl of omgevingsfactoren


Ook door leefstijl of omgevingsfactoren, zoals een ongezond voedingspatroon of slechte leefomgeving spelen een belangrijke rol. Andere oorzaken van het ontstaan van triggerpoints zijn: overbelasting, een ongeluk, slechte ademhaling, onderbelasting zoals gips of een zittend beroep, ziekten, stress en de aanwezigheid van andere triggerpoints.


Geloof het of niet, maar de meest voorkomende oorzaak van zo'n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als 'afleidingsstrategie' te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen.

Voor een uitgebreide uitleg zie triggerpoints.


Adductor magnus of Grote Aanvoerder

Wat kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van triggerpoints?

Daar we de adductor magnus nodig hebben wanneer we bijv oorbeeld gaan paardrijden en skiën, moet je ervoor zorgen dat je deze sporten met beleid beoefend. Dat geldt natuurlijk voor alle sporten; wanneer je een hele tijd niet hebt gesport, moet je dit opbouwen om blessures te voorkomen.


Belangrijk is te voorkomen dat je een plotselinge overbelasting van de grote aanvoerder veroorzaakt (spreiding van de benen). Dit kan b.v. gebeuren bij het uitglijden op ijs of het aflopen van de trap.


Daarnaast kan het onbewust op spanning houden van de spier ook nadelige invloed hebben. Dit doordat je stress hebt of bepaalde emoties lange tijd (onbewust) onderdrukt. Dit geeft spanningen op allerlei spieren in het lichaam.

Zijn de triggerpoints in de Adductor Magnus te behandelen?

De triggerpoints zijn goed te behandelen als je ze maar kunt lokaliseren. Een goede therapeut moet daar geen probleem mee hebben en het lichaam geeft zelf aan wanneer je een triggerpoint activeert. De triggerpoints in de grote aanvoerder kunnen namelijk een plotselinge felle pijn geven wanneer je er op drukt.


Het goede nieuws is dat triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied hebben. Door de gewrichten juist te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of onderdrukte emoties los te laten verdwijnen triggerpoints. Belangrijk is dit:


Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet wegWij adviseren geen gewone triggerpointmassage en dry needling. Simpelweg omdat de triggerpoints er niet voor niks zitten. Ze zijn een gevolg van oorzaken als onderdrukte emoties en/of gewrichten die verkeerde bewegen of verkeerd gepositioneerd zijn.


Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode zorgt door de toegepaste technieken, in een behandeltraject van 4 tot 6 weken, dat de triggerpoints (en pijn) worden opgelost.Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.