Diafragma of Middenrifspier

Diafragma of Middenrifspier

Sommige spieren zijn moeilijk te behandelen door hun plek in het lichaam. Het middenrif is zo’n spier waarvan alleen de randen bereikbaar zijn.

Waar zit het Diafragma?

De middenrifspier is een grote koepelvormige spier die de borstholte scheidt van de buikholte. De spier is aan de voorkant verbonden met een aantal ribben, de onderkant van het borstbeen en aan de achterkant aan een aantal wervels.

Functie Diafragma

Doordat het een koepelvormige spier betreft, wordt deze platter wanneer de spier wordt gespannen. Hierdoor wordt het volume van de borstholte vergroot waardoor een vacuüm wordt gecreëerd. Hierdoor zullen de longen lucht aanzuigen.


Het uitademen gebeurt door het ontspannen van de spieren waardoor de spieren de longen weer samendrukken en de lucht wordt uitgeperst.

Natuurlijke ademhaling

Wanneer het middenrif samentrekt zal er minder ruimte in de buikholte zijn voor de organen. Vandaar dat deze naar voren komen bij normaal natuurlijk ademhalen.


Bij diep ademhalen zal het lichaam het volume van de borstholte extra vergroten met behulp van de buitenste tussenribspieren of musculi intercostales externi.

Symptomen triggerpoints in het Middenrif

De pijn door triggerpoints kan worden gevoeld aan de onderkant van de ribben, bij de aanhechting van de spier aan de ribben. De pijn wordt alleen gevoeld bij het uitademen en kan kortademigheid tot gevolg hebben.


Deze pijn kan door een arts toegeschreven worden aan andere oorzaken als ontsteking aan de ribben of een galblaasprobleem.


Wat ook veel voorkomt is dat een triggerpoint in het diafragma voor spanning in het bovenste stuk van de monnikskapspier / trapezius kan zorgen. Dit betekent dat spanning in de nek ook direct te maken kan hebben met je ademhaling en deze middenrifspier.

Ontstaan triggerpoints in het Diafragma

In principe kan elke tegenwerking van een natuurlijke ademhaling triggerpoints veroorzaken in het middenrif. Dit kan zijn:

  • Te zware inspanning bij het sporten;
  • Veelvuldig ‘borstademen’;
  • Chronisch hoesten;
  • Letsel of chirurgisch ingrijpen in de borsten;
  • Onderuitgezakte houding;
  • Angstgevoelens;
  • Andere onderdrukte emoties die spanning houden op het middenrif.


Wat is een triggerpoint?

Wanneer door langdurige spanningen in een spier, bepaalde delen continu onder spanning blijven staan wordt het bloed op die plekken minder goed verdeeld en afvalstoffen afgevoerd. Dit resulteert in een blijvende verdikken in de spiervezel, een knoop.


Deze knopen zijn gevoelig voor aanraking maar hebben een afgeleide pijn die op een andere plak van het lichaam voelbaar kan zijn. De knopen houden zichzelf in stand juist door de verminderde bloedsomloop ter plekke en de opeenhoping van afvalstoffen.


Zie ook: Wat zijn triggerpoints.


Oorzaken van triggerpoints

Tot voor kort was er vooral oog voor het bestrijden van de triggerpoints zelf. Als er triggerpoints werden geconstateerd werden deze door massage of dry needling behandeld. Hierbij was er vooral aandacht voor het weghalen van het symptoom, maar weinig aandacht voor dieperliggende oorzaken waardoor triggerpoints (herhaaldelijk) ontstaan.


Het probleem hierbij was dat er dingen vergeten werden werden in de behandeling. Denk maar eens aan het het onderdrukken van emoties. Dit een zeer grote rol speelt bij het ontstaan van triggerpoints. Emoties kunnen worden omgezet in lichamelijke klachten. Voorbeeldje: het krijgen van buikpijn als je voor een grote groep mensen moet spreken. Ditzelfde proces zien we ook bij de vorming van triggerpoints.


Vooral emoties als angst, woede, boosheid en verdriet zorgen voor een toename van spanning op het zenuwstelsel en hierdoor neemt onbewust de spanning op de spieren toe. Dit zorgt vervolgens voor een slechtere doorbloeding en meer gevoeligheid/pijn in de spieren en zenuwuiteinden. Hierdoor neemt de spanning opnieuw toe en herhaalt het patroon als een soort vicieuze cirkel.

Voeding en leefstijl

Ook voeding en leefstijl spelen een rol bij het ontstaan van triggerpoints.

Pijn Reset Methode

Om triggerpoints dus effectief en langdurig te herstellen is dus meer nodig dan een goede massage. Er moet goed worden gekeken waar de triggerpoints vandaan komen en of er ook sprake is van (onbewust) onderdrukte emoties.


Met de Pijn Reset Methode hebben we aandacht voor alle factoren en kunnen we een traject aanbieden waarbij zowel de triggerpoints als de onderliggende oorzaak op een goede manier worden weggenomen. We kijken verder dan het lichamelijke probleem, het gaat ons om het totaalplaatje.


De Pijn Reset Methode is een prachtig traject met onder andere een complete behandeldag om snel en effectief van je klachten af te komen.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.