Rectus abdominis of Rechte Buikspier

Rectus abdominis of Rechte Buikspier

De ‘sixpack’ kennen we allemaal, het strakke buikje waarbij de spieren duidelijk te zijn. Het is de rechte buikspier, die je ziet. De rechte buikspier is een meerbuikige spier omdat deze drie tot vier tussenpezen heeft. Triggerpoints in de rectus abdominis geven diverse pijnklachten. De oorzaak: deze kan zeer uiteenlopend zijn. Vaak gaat het om een samenspel van factoren als voeding, ongunstig gebruik van spieren, slechte leefomgeving of het onderdrukken van emoties.

Waar zit de Rectus Abdominis?

De spier loopt van het borstbeen en het kraakbeen van de onderste ribben naar schaambeen en wordt afgedekt door de schuine buikspieren (abdominis obliques). De spier wordt door de z.g. linea alba in tweeën gedeeld in een rechter en linker deel.


De linea alba is ook één de hechtpunten van de schuine buikspieren.


Triggerpoint Rectus Abdominis of Rechte Buikspier

Functie van de Rectus Abdominis

De rechte buikspier is voor een groot deel verantwoordelijk voor het voorover buigen van het lichaam. Het kan echter niet zonder de overige buik- en rugspieren, die dan een ondersteunende functie hebben.


Verder is de spier samen met de andere buikspieren belangrijk bij het:

 • Opzij buigen van het bovenlichaam
 • Draaien van het bovenlichaam
 • Stabiliseren van de ruggengraat
 • Leegdrukken van de longen bij het ademhalen
 • Druk leveren bij het baren, overgeven en ontlasten


Van deze laatste functie is de spanning die op de spieren wordt gezet bij het baren, vaak de oorzaak van het ontstaan van triggerpoints in het spierweefsel. Maar overgeven kan net zo erg zijn. Vooral wanneer het lichaam echt alles uit je maag wil halen ook al zit er niets meer in.

Afgeleide pijn door triggerpoints in de Rectus Abdominis

Triggerpoints in de buikspieren kunnen zowel inwendige als uitwendige pijn veroorzaken. Deze pijn wordt door de artsen vaak in verband gebracht met problemen met inwendige organen.


Hierdoor wordt er dus weleens een onjuiste diagnoses gesteld. Belangrijk is om te weten dat een probleem met een inwendig orgaan vaak gepaard gaat met andere symptomen.


Triggerpoints in de rechte buikspier kunnen de volgende klachten geven:

 • Buikkramp en diarree
 • Pijn in de liezen
 • Pijn in geslachtsdelen
 • Blaaskrampen
 • Urineverlies
 • Brede pijnbanden op de rug, boven en/of onderin
 • Pijn in de buikspieren zelf; kunnen ook van heel andere plekken komen van de buik


Rectus Abdominis of Rechte Buikspier

Meer symptomen

Er zijn dus alleen al voor de rechte buikspier veel symptomen aan te wijzen m.b.t. triggerpoints. Ook de andere buikspieren geven soortgelijke signalen af. Het is voor een arts of therapeut heel belangrijk om de juiste oorzaak te achterhalen en zo een goede diagnose te kunnen stellen.


Er zijn bepaalde testen waarmee je kunt bepalen of de klachten (deels) door triggerpoints worden veroorzaakt of dat een inwendig orgaan de problemen geeft.

Wat kan vorming van triggerpoints in de Rectus Abdominis veroorzaken?

Wanneer je het artikel wat is een triggerpoint hebt gelezen, weet je dat deze worden veroorzaakt door o.a. hoge, langdurige spanningen in het spierweefsel.


De boosdoeners:

 • Te hoge inspanning bij het werk of sporten
 • Veel gedraaid zitten
 • Chronisch hoesten
 • Dragen van zware last op je rug
 • Vermoeidheid
 • Emotionele spanningen


Die laatste heeft dus niets met lichamelijke inspanning te maken. Maar wel met de onbewuste spanning die je daarmee opbouwt. Het zijn vaak deze onbewuste spanningen door stress en onderdrukt emoties, die de triggerpoints veroorzaken en in stand houden.

Zijn de triggerpoints te behandelen?

Natuurlijk zijn alle triggerpoints te behandelen door een goede therapeut.
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Bovendien zijn er tientallen 'reset' technieken om triggerpoints direct uit te schakelen en om spanning uit het zenuwstelsel te 'resetten'.
Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van de eerder genoemde onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.

Langdurig pijnvrij door de Pijn Reset Methode

Je wilt definitief van je pijn af en dat begrijpen wij goed. Door de triggerpoints alleen weg te masseren, kan het zijn dat deze binnen de kortste keren weer terugkomen. Het kan ook zijn dat de triggerpoints zich verplaatsen en dat je op een andere plek klachten krijgt.. Het is belangrijk de problemen achter de vorming van de triggerpoints aan te pakken.


Onze therapeuten maken gebruik van Pijn Reset Methode. Dit is een intensief traject waarin de kern van de problemen aangepakt worden.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.