Suboccipitale of Onderachterhoofdspieren

Suboccipitale of Onderachterhoofdspieren

De suboccipitale spieren is een diepliggende spiergroep van elk vier kleine spieren, direct onder de schedelbasis en links en rechts van de halswervels, die de bovenste twee wervels verbinden met de schedel:

  • Kleine rechte achterste hoofdspier (musculus rectus capitis posticus minor)
  • Grote achterste rechte hoofdspier (musculus rectus capitis posterior major)
  • Onderste schuine hoofdspier (musculus obliquus capitis inferior)
  • Bovenste schuine hoofdspier (musculus obliquus capitis superior)


Functie Suboccipitale Spieren

De twee spiergroepen aan beide zijden van de eerste twee halswervels zorgen voor het kunnen draaien, optillen en stabiliseren van het hoofd.

Afgeleide pijn door triggerpoints in de Suboccipitale Spieren

Triggerpoints in één van de spieren van de onderachterhoofdspieren veroorzaken vaak een schijnbaar diepliggende pijn langs de zijkant van het hoofd, van het achterhoofd tot het oog en het voorhoofd.


Wanneer het zo ver mogelijk draaien van het hoofd een scherpe pijn veroorzaakt, hoog aan de zijkant van de nek, verraadt dit de aanwezigheid van triggerpoints in de onderste spier (obliquus capitis inferior).


Triggerpoint van de achterhoofdspieren

Oorzaken vorming triggerpoints in de Suboccipitale Spieren

Triggerpoints in de nek hebben dezelfde oorzaak als bij overbelasting van de monnikskapspier (musculus trapezius) en schouderbladheffer (levator scapula).


Vaak een direct trauma (b.v. whiplash), een vooruitstekend hoofd of tocht maar heel vaak ook emotionele spanningen. De spieren raken snel uitgeput wanneer ze langdurig blijven aangespannen wat dan ook vaak wordt veroorzaakt door emotionele spanningen.


Er kunnen zich ook satelliet-triggerpoints in de suboccipitale spieren bevinden veroorzaakt door triggerpoints in de monnikskapspier.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een spierknoop; een blijvende verkramping of samentrekking in een spiervezel. Deze knoop of meerdere knopen bij elkaar zijn gevoelig wanneer er druk op wordt uitgeoefend.


Een triggerpoint ontstaat niet alleen door onverstandig gebruik van de spier als te zwaar tillen of onjuiste houding. Doordat op de plaats van de triggerpoint de bloeddoorstroming slecht is, wordt niet alleen minder zuurstofrijk bloed aangevoerd.


Ook worden door de slechte doorstroming, afvalstoffen slecht afgevoerd en hopen zich daarom op.


Triggerpoint van de suboccipitale

(Onbewust) Onderdrukte emoties

Een verkeerde leefstijl als ongezonde voeding of slechte leefomgeving spelen ook een belangrijke rol alsmede veelvuldig onder stress staan en het onderdrukken van emoties. Het lichaam kan de onderdrukte emoties als pijn laten voelen door spanningen in b.v. spieren en zenuwstelsel.


Zie ook: Wat is een triggerpoint?

Behandelen van triggerpoints in de suboccipitale spieren

Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van allerlei oorzaken Als het ware een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Bovendien zijn er tientallen 'reset' technieken om triggerpoints direct uit te schakelen en om spanning uit het zenuwstelsel te 'resetten'.

Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg


Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van  onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.

Pijn Reset Methode

Kies je voor de Pijn Reset Methode dan kijken we naar naar de achterliggende oorzaken van het ontstaan van de triggerpoints. De behandelmethode gaat ervan uit dat emotionele oorzaken als stress en onderdrukte emoties vaak worden vergeten als veroorzakers.


Samen met de therapeut ga je in een behandeltraject van 4 tot 6 weken intensief werken aan het wegnemen van deze oorzaken.


Zie ook: Pijn Reset Methode.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.