Triceps brachii of Driehoofdige Armstrekker

Triceps brachii of Driehoofdige Armstrekker

De triceps brachii wordt meestal gewoon de triceps genoemd. Deze driekoppige spier is een lange brede spier aan de achterzijde van de bovenarm die zorgt voor het strekken van de elleboog. Triggerpoints in de driehoofdige armstrekker geven pijnklachten in het arm- en schoudergebied.

Ligging Triceps Brachii

De driekoppige armstrekker ligt langs de gehele achterzijde van de bovenarm. De drie koppen hechten vormen samen een pees die aan de ellepijp hecht. De oorsprong van elk van de koppen:

  • Caput mediale; binnenzijde opperarmbeen
  • Caput laterale; buitenzijde opperarmbeen
  • Caput longum; schouderblad


Functie Triceps Brachii

De triceps brachii is een veel gebruikte spier bij het bewegen van de armen. Samen met de biceps brachii zorgt de driekoppige spier voor het strekken van de arm, terwijl op dat moment de biceps brachii ontspant.


De aanhechting van de lange kop (caput longum) aan het schouderblad zorgt er mede voor dat de arm in de kom blijft.


Triceps brachii of driehoofdige armstrekker

Triggerpoints in de Triceps Brachii

Aanwezige triggerpoints (knopen) in de triceps brachii kan op meerdere plaatsen pijn veroorzaken en meestal niet op de plek van de triggerpoints zelf. Pijn in de achterkant van de schouder en de buitenkant van de elleboog kan een afgeleide pijn zijn van een triggerpoint in het midden van de caput longum.


Alleen pijn in de buitenkant van de elleboog kan de aanwezigheid van een triggerpoint in de caput mediale verraden, vlakbij de aanhechting van de aan de ellepijp. Een ander triggerpoint die (bijna) op dezelfde plek een pijn afleidt, kan in het midden van de caput laterale zitten.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een verkramping (blijvend) in het spierweefsel. Door deze verkramping of knoop hopen zich daar afvalstoffen op omdat tevens de bloeddoorstroming wordt verminderd. Hierdoor wordt ook minder zuurstofrijk bloed aangevoerd.


Aanraking van de knopen is pijnlijk, maar zonder dat een triggerpoint wordt aangeraakt kan het zorgen voor een voortdurende pijn op andere plekken in het lichaam: afgeleide pijn. De oorzaak van het ontstaan is meestal een constante spanning op een bepaalde spier.


> Voor een uitgebreide uitleg zie triggerpoints.


Triggerpoint triceps brachii

Ontstaan triggerpoints Triceps Brachii

Veelvuldig grote inspanningen leveren bij het sporten of het werk zijn vaak de veroorzakers van triggerpoints in de driekoppige armstrekker; vooral langdurig herhaald duwen. Deze bewegingen kunnen blijvende spanningen veroorzaken in het spierweefsel veroorzaken.


Ook andere spanningen als stress en onderdrukte emoties of een ongezonde levensstijl, kunnen onbewust de spier op spanning houden. Het zijn vaak deze oorzaken die worden vergeten bij het behandelen van de triggerpoints.

Behandeling triggerpoints Triceps Brachii

Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van allerlei oorzaken Als het ware een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Bovendien zijn er tientallen 'reset' technieken om triggerpoints direct uit te schakelen en om spanning uit het zenuwstelsel te 'resetten'.

Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg


Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van  onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.

De Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een behandeltraject van pakweg vier tot zes weken. Naast technieken om pijn en triggerpoints met nieuwe hands-on technieken te ‘resetten’, zal er ook veel aandacht besteed worden aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de lichaamsspanning en pijn.


Het doel: het blijvend elimineren van triggerpoints en chronische pijn, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt, vanuit een bio psychosociaal concept.


De focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. De Pijn Reset Methode bestaat niet alleen uit het neutraliseren van pijn en triggerpoints, maar bestaat hoofdzakelijk uit een combinatie van mind en body, een stukje voeding, coaching, bewustwording en beweging. De Pijn Reset Methode bestaat dus niet uit enkele losse sessies wat leidt tot tijdelijke verbetering of verplaatsing van symptomen, maar uit een vooraf uitgestippeld traject met permanente transformatie als gevolg.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.