Tennisarm

Tennisarm

Heb je de diagnose tennisarm gekregen en ben je op zoek naar een definitieve oplossing voor de pijn die je ervaart? Met de Triggerpoint Reset Methode gaan we op zoek naar de onderliggende oorzaak. De focus ligt op het oplossen van de tennisarm door de diepliggende oorzaken aan te pakken.

Wat is een tennisarm

Een tennisarm (in het Latijns ) is een blessure aan de elleboog. Het woord tennisarm suggereert dat dit een direct verband heeft met de sport tennis. Deze term is uiteraard niet zomaar gelieerd aan tennis, de repeterende beweging die je maakt tijdens het tennissen is een mogelijke oorzaak van de tennisarm.


In het reguliere circuit wordt de tennisarm vaak gelinkt aan een peesontsteking. Dit wil zeggen dat er kleine scheurtjes in de spieren zouden zitten. In onze filosofie is er sprake van pijn door triggerpoints. Dit kan ook afgeleide pijn zijn wat wil zeggen dat pijn niet direct bestaat op de plek waar de triggerpoints zitten.

Symptomen tennisarm

Een tennisarm herken je aan de volgende symptomen:

  • Pijn aan de buitenkant van je elleboog, deze kan uitstralen naar je onderarm, pols en hand
  • Pijn wanneer iemand op de elleboog druk
  • Pijn wanneer je de elleboog volledig strekt
  • Pijn wanneer je weerstand geeft met je arm


Hoe ontstaat een tennisarm?

Vaak is er sprake van overbelasting van de pezen en spieren in de strekkers van de pols. De oorzaken zijn uiteenlopend. Het begint vaak door langdurige overbelasting. Bijvoorbeeld door repeterende bewegingen die je vaak uitvoert. Dit kan in je werk zijn wanneer je veel zware dingen tilt of werk doet waarbij je steeds dezelfde beweging maakt. Denk bijvoorbeeld aan de schilder, de caissière of iemand die veel achter een computer werkt.

Hoe ontstaan triggerpoints

Door de overbelasting ontstaan er triggerpoints in de spieren in je onderarm. Triggerpoints zijn microverkrampingen. Eén van de oorzaken van deze triggerpoints is overbelasting. Doordat de spieren te zwaar belast wordt krijgt de spier onvoldoende zuurstof en ontstaat er verzuring waardoor microverkrampingen ontstaan.


De meest voorkomende oorzaak van triggerpoints is het onderdrukken van emoties. Je moet je voorstellen dat je lijf pijn als afleidingsstrategie gebruikt. Het zorgt ervoor dat je emoties als pijn, woede en verdriet niet voelt.


De emoties slaan zich op in je lijf

Het enige probleem is dat de emoties zich wel opslaan in je lijf. Bij heftige emoties leidt dit tot een verandering in de bloeddoorloop, spieren en organen. Deze onderdrukte emoties slaan zich dus op in je lijf met als gevolg dat er verkramping ontstaat. Dit kan de oorzaak zijn van de triggerpoints die klachten geven zoals de tennisarm.

Voorbeeldje

Stel dat je pijn hebt in je elleboog en je behandelt enkel en alleen de pijn op deze plek. Wat je doet is de tennisarm zien als een symptoom van een triggerpoint op deze plek. Maar er kan meer aan de hand zijn. Naast de triggerpoints kan het zijn dat je slecht eet, dat je oppervlakkig ademhaalt, dat je veel werkstress hebt, dat je problemen hebt met de kinderen thuis of dat je vergeet om voldoende te drinken.


Al deze factoren spelen een rol bij het ontstaan van triggerpoints. Je zult begrijpen dat het dan weinig zin heeft om alleen het plaatselijke triggerpoint te behandelen of te masseren. Binnen no-time zullen de klachten terugkomen omdat je de kern van het probleem niet aanpakt.


Lees ook: wat zijn triggerpoints?

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode is een exclusief coaching- & behandel behandeltraject tegen triggerpoints (spierknopen) en te lang durende of steeds terugkerende pijn/blessures, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt. In een exclusief 1-op-1 traject gaan we aan de slag met de werkelijke oorzaak van jouw klachten. Hierbij maken we geen gebruik van dry needling, injecties, pijnstillers, triggerpointsmassage of eindeloze oefeningen.Meer informatie: Pijn Reset Methode

Aan welke spieren zijn de triggerpoints gerelateerd?

Een tennisarm kan ontstaan door triggerpoints in verschillende spieren. We hebben ze voor je op een rij gezet


extensor carpi radialus longus Extensor Carpi Radialis Longus


Supraspinatus Spier Supraspinatus (bovendoorspier)


Triggerpoints in supinator of achteroverkantelaar Supinator (achteroverkantelaar)

Pijn Reset Methode voor therapeuten

Wil je de Pijn Reset Methode inzetten voor jouw patiënten. Wij verzorgen de opleidingen van therapeuten die serieuze stappen willen zetten met hun praktijk en het allerbeste willen voor hun patiënten.


Meer informatie: cursus voor therapeuten