Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

Musculus tibalis posterior is de scheenbeenspier die zorgt voor het naar binnendraaien van de voetzool en het omlaag strekken van de voet. Hierbij wordt samengewerkt met de andere scheenbeenspieren; welke beweging je ook maakt met je voet, alle spieren doen daarbij mee.


Ook is de spier belangrijk bij het in stand houden van de voetboog en het verdelen van het gewicht van het lichaam over de buitenkant van de voet.

Ligging van de Tibialis Posterior

De achterste scheenbeenspier ligt tussen het scheen- en kuitbeen en achter de scholspier (musculus soleus). De spier zit aan beide botten vast net onder de knie en aan het vlezige membraam van beide botten.


De spier komt uit in een lange pees die langs de binnenkant van de enkel loopt en onder door gaat naar de voetzool. Daar hecht hij aan drie middenvoetsbeentjes.


Tibialis Posterior of Achterste Scheenbeenspier

Symptomen triggerpoints in de Tibialis Posterior

De triggerpoints in de achterste scheenbeenspier lijden de pijn vooral naar de achillespees, meestal tijdens het lopen of rennen. Ook pijn in de kuit, de hiel of zelfs de hele voetzool, kan wijzen op de aanwezigheid van triggerpoints in deze spier.

Oorzaken van triggerpointvorming in de Tibialis Posterior

De tibialis posterior is belangrijk is voor de verdeling van het lichaamsgewicht over de buitenkant van de voet. Daarom kan veel lopen of rennen op een ongelijkmatige ondergrond een veroorzaker zijn van overmatige spanningen op de spier.


Deze spanningen zijn de veroorzakers van de triggerpointvorming. Belangrijk is dus het voorkomen van langdurige overbelasting. Zo kunnen ook versleten schoenzolen of een bewegende ondergrond hetzelfde effect hebben.


Triggerpoint tibialis posterior of Achterste Scheenbeenspier

Wat is een Triggerpoint?

Door overbelasting of een overprikkeld zenuwstelsel ontstaan kleine verkrampingen (knopen) in bepaalde spieren. En omdat de bloedcirculatie rondom die knopen wordt verminderd kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en benodigde zuurstof worden aangevoerd.


Hierdoor ontstaat een echte triggerpoint. Ze zijn, wanneer groot genoeg, voelbaar en pijnlijk bij aanraking. Doordat de bloedcirculatie slecht is, houdt een triggerpoint zichzelf in stand.


Zie ook: Wat zijn triggerpoints

Behandeling van de triggerpoints

Daar de achterste (posterior) scheenbeenspier verborgen ligt tussen de andere spieren en tussen het scheen- en kuitbeen ligt, zijn de triggerpoints moeilijker te lokaliseren. Een goede therapeut moet daar echter geen problemen mee hebben.
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Bovendien zijn er tientallen 'reset' technieken om triggerpoints direct uit te schakelen en om spanning uit het zenuwstelsel te 'resetten'.Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg
Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van de eerder genoemde onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.

Pijn Reset Methode (PRM)

Daarom is de Pijn Reset Methode een goede behandelmethode. Hierbij worden niet alleen de triggerpoints behandeld maar ook de achterliggende oorzaken aangepakt.

Alleen een behandeling waarbij alleen triggerpoint(s) worden behandeld, is niet voldoende; na verloop van tijd zullen ze terugkeren of zich verplaatsen. De onderliggende problemen worden met alleen symptoombestrijding niet weggenomen.

De methode bestaat uit o.a. voorbereidende opdrachten en een volledige behandeldag van 10.00-17.00 uur, aangevuld met 1-3 losse consulten.

  • Een RESET Dag van 10.00-17.00 uur in plaats van losse sessies
  • Zo'n 50-80% verlichting van klachten voordat je de behandeling hebt gehad
  • MindBody Coaching om de spanning in je spieren en zenuwstelsel te verlagen
  • Maak gebruik van shortcuts en bespaar jarenlang trial & error.


Zie ook: Pijn Reset Methode

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.