Gastrocnenius of Oppervlakkige Kuitspier

Gastrocnenius of Oppervlakkige Kuitspier

De gastrocnemius is de grote tweehoofdige spier in de kuit. De spier speelt een belangrijke rol (grote kracht) bij opstaan en het rennen en vormt samen met twee andere spieren de driehoofdige kuitspier (musculus triceps surae);

 • Scholspier (musculus soleus)
 • Voetzoolspanner (musculus plantaris)


Veel mensen hebben problemen met de kuitspieren door kramp maar ook, zonder dat ze het weten, door vage pijnklachten elders in het onderbeen. Hierdoor denkt men niet snel aan de kuitspieren.

Ligging Gastrocnemius

De oppervlakkige kuitspier begint net boven het kniegewricht waar elk van de twee spierhoofden aanhecht op de achterkant van het dijbeen. Naar beneden toe komen de twee hoofden samen in de achillespees die vast zit aan het hielbot.


Triggerpoint gastrocnenius of de oppervlakkige kuitspier

Functie Gastrocnemius

De gastrocnemius heeft meerder functies bij:

 • Tillen van het hele lichaam (opstaan)
 • Springen, klimmen
 • Aflopen trap
 • Stabiliseren knie en enkel
 • Evenwicht bewaren


Symptomen aanwezige triggerpoints in de Gastrocnemius

Problemen met de oppervlakkige kuitspier zullen zich meestal laten voelen in de voeten. Daarnaast ook:

 • aan de achterkant van het bovenbeen
 • in de knie
 • in de enkel
 • door nachtelijke kuitkramp


Oorzaken

De gastrocnemius is een veelgebruikte spier bij het bewegen en de kans op overbelasting is aanwezig bij:

 • Klimmen, fietsen en bergopwaarts lopen
 • Veel staan tijdens het werk
 • Veel voorover leunen
 • Langdurig aanspannen bij autorijden
 • Druk op de bovenbeenspieren door slechte stoelzitting
 • Spier te kort houden door b.v. hoge hakken of slapen met gestrekte voet


Naast deze activiteiten waarbij veel spanning op de spier wordt gezet/gehouden, kunnen een minder goede conditie of slechte leefgewoontes ook een oorzaak zijn. Net als het onbewust aanspannen van deze spieren door b.v. stress of (onderdrukte) emoties.


Deze emoties (boosheid, angst, verdriet etc.) kunnen zo ook de veroorzakers zijn van slechte doorbloeding van het spierweefsel.Zo'n verkramping in het spierweefsel heeft o.a. als gevolg dat er een lokaal zuurstoftekort ontstaat dat deze spier stijver wordt. Dit resulteert weer in de aanmaak en opslag van talloze (afval)stoffen, welke op hun beurt weer een heel scala aan klachten kunnen veroorzaken. Het komt helaas vaak voor dat de doorstroom van voedingsstoffen beperkt blijft, waardoor het triggerpoint in stand wordt gehouden. Hierdoor kan een triggerpoint zichzelf ook in stand houden doordat er een vicieuze cirkel ontstaat.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint wordt ook wel een spierknoop genoemd. Dit is een kleine, lokale verkramping van een spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op in je lijf waardoor pijn en ongemak ontstaat. De pijn doet zich voor op twee manieren.


Enerzijds kan er pijn zijn op de exacte plek wanneer er op een triggerpoint gedrukt wordt, anderzijds kan pijn zich ook voordoen op plekken waar je het niet verwacht.


Zie ook: Wat is een triggerpoint?

Triggerpoints met blijvend effect behandelen

Wanneer duidelijk is dat triggerpoints de veroorzakers zijn van jouw (vage) klachten, laat je dan behandelen door een goede therapeut. Deze kan je in korte tijd van de problemen afhelpen. De vraag is: voor hoelang?


Triggerpoints ontstaan niet voor niets; er is een oorzaak of oorzaken, waardoor ze ontstaan. Het is van cruciaal belang deze oorzaken aan te pakken.

Pijn Reset Methode

De Pijn Reset Methode gaat uit van een totaalbehandeling, waarbij zowel de lichamelijke triggerpoints als de onderliggende emotionele spanning worden meegenomen.


Conventionele triggerpoint behandelingen die uitsluitend werken met massage of dry needling geven wel korte verlichting van de pijn (symptoombestrijding), maar nemen de onderliggende oorzaak niet weg.


Triggerpoints zijn een symptoom van een dieperliggende oorzaak. Dat betekent dat alleen het wegmasseren van een triggerpoint niet helpt. Op korte termijn geeft dit verlichting van pijnklachten maar op de lange termijn keren de klachten terug. Simpelweg omdat de kern niet wordt aangepakt. Met het aanpakken van de kern wordt bedoeld dat het totaalplaatje wordt aangepakt. Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf.


Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg

Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.


De Pijn Reset Methode

Wij bieden met de Pijn Reset Methode een complete oplossing voor het oplossen van jouw klachten. Hierbij worden zowel de triggerpoints als de onderliggende oorzaak of oorzaken worden aangepakt. Dit doen wij door middel van een diepgaand traject met een aantal voorbereidende opdrachten en een complete behandeldag. Benieuwd hoe zo’n traject er uit kan zien of hoe anderen dit traject hebben ervaren?


Alles weten over: Pijn Reset Methode


Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.