Subscapularis of onderschouderbladspier

Subscapularis of onderschouderbladspier

De subscapularis, ook wel onderschouderbladspier genoemd, is een bijzonder krachtige spier die aan de binnenkant van het schouderblad ligt. Samen met drie andere spieren houdt deze spier het schoudergewricht bijeen.


Pijn aan de onderschouderbladspier kan je ernstig belemmeren in het gebruik van je arm en kan lang aanhouden als dit niet op de juiste wijze wordt behandeld. Dit kan zelfs leiden tot een frozen shoulder, waarbij de arm 1-3 jaar 'bevroren' vast komt te zitten. De Pijn Reset Methode is gelukkig een goede en effectieve manier om de pijn weg te halen en de arm weer vrij te kunnen gebruiken, zelfs bij een frozen shoulder waar normaal gesproken niks aan te doen zou zijn!

Functie van de spier

De subscapularis maakt dat je je arm naar binnen kan draaien. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je iets in je kontzak stopt. Daarnaast houdt deze spier samen met andere spieren het schoudergewricht bij elkaar en houdt het de kop van het opperarmbeen op de plaats. Nog belangrijker is misschien wel precies de tegenovergestelde beweging. Bij het naar buiten draaien van de arm, of eigenlijk bij vrijwel iedere andere beweging, moet de subscapularis aanspannen om de beweging te remmen en te sturen.

Symptomen van problemen met de onderschouderbladspier

Problemen met de subscapularis kunnen worden herkend aan één of meer van onderstaande symptomen:

  • (Hevige) pijn achter in de schouder, mogelijk uitstrekkend tot de achterkant van de bovenarm
  • Beperkte beweegbaarheid en draaibaarheid van de arm
  • Pijn tijdens het slapen, waarbij het onmogelijk kan zijn om op deze schouder te liggen
  • Moeite om iets boven het hoofd te tillen
  • Pijn in de schouder bij het aantrekken van bijv. een overhemd
  • Pijn of prikkelingen / tintelingen rondom de pols
  • Het gevoel alsof de schouder 'bevroren' is, zoals bij een frozen shoulder


Onderschouderbladspier en triggerpointsTriggerpoints in subscapularis of onderschouderbladspier

Hoe ontstaat pijn aan de subscapularis?

Pijnklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, maar vaak ligt in eerste instantie de basis bij een plotselinge en onverwachte belasting of langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierbij valt te denken aan o.a.:

  • Een valpartij
  • Gebruik van de arm na langdurige onbeweeglijkheid (bijv. na een gebroken arm)
  • Te zware inspanning zonder voldoende training bij sporten (fitness, zwemmen, tennis)
  • Werpen van bijv. een bal
  • Veelvuldig tillen van voorwerpen


Door dit soort belastingen kunnen verkrampingen in de spier ontstaan, genaamd triggerpoints. Dit voelt aan als een kleine verharding in de spier. Deze zorgen voor pijnklachten en gaan normaal gesproken met de juiste beweging en/of rust weer vanzelf weg.


Echter, wat helaas vaak voorkomt is dat er factoren in het spel zijn die er voor zorgen dat de triggerpoints in de subscapularis niet meer vanzelf weg gaan. Als bijvoorbeeld het zenuwstelsel overactief of verstoord is kan dat ook leiden tot chronische pijn en het in stand houden van de triggerpoints. Bij een frozen shoulder spelen ook bijna altijd enkele andere factoren een rol, namelijk: slijtage of blokkades in de nek, hormonale disbalans en overmatige spanning vanuit het zenuwstelsel, vaak afkomstig door het onbewust onderdrukken van emoties.triggerpoints subscapularis

Behandeling van triggerpoints

Triggerpoints ontstaan dus vaak in eerste instantie na verkeerd gebruik en/of overbelasting van de spier. Echter ook factoren als slechte voeding, ongezonde leefgewoonten of stress kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van triggerpoints.


Vooral één specifieke vorm van stress zorgt vaak voor de grootste problemen. Dit is het onderdrukken van emoties zonder dat je het in de gaten hebt. Emoties zoals angst, schaamte, boosheid, woede of verdriet kunnen onbewust tot spanning in spieren, bindweefsels, gewrichten en bloedvaten leiden. Hierdoor ontstaan vervolgens ook triggerpoints, of gaan de triggerpoints niet meer vanzelf weg met ontspanning, rust of beweging.


Naast het behandelen van triggerpoints met de juiste technieken is het dus ook belangrijk dat er aandacht is voor de diepere oorzaak van de pijnklachten. Alleen het masseren van de triggerpoints zoals in het onderstaande filmpje is dus meestal niet genoeg.

Voorbeeld van de 'klassieke' subscapularis zelfbehandeling (dit is een 'oude' methode)

De Pijn Reset Methode

De moderne Pijn Reset Methode gaat een stap verder dan alleen het masseren of het bestrijden van de symptomen. Indien alleen aan symptoombestrijding wordt gedaan keren pijnklachten gauw weer terug. De kern van de Triggerpoint Reset Methode is een totaalconcept waarbij er naar de dieperliggende oorzaak wordt gekeken van de pijnklachten.


De Pijn Reset Methode™ (PRM) is een behandel / coaching traject van meestal zo'n 4-6 weken. Naast technieken om pijn en triggerpoints met nieuwe  technieken te 'resetten', zal ook veel aandacht besteed worden aan het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de lichaamsspanning en pijn.


Het doel: het blijvend elimineren van triggerpoints en chronische pijn, waarbij ook de daadwerkelijke onderliggende oorzaken worden aangepakt, vanuit een biopsychosociaal concept.

Voorbeeld van een paar nieuwe 'Triggerpoint Reset' technieken

In deze video zie je een voorbeeldje van een 'Triggerpoint Reset' techniek, die dus effectiever en veiliger is dan de klassieke triggerpointmassage of dry needling.


https://youtu.be/hzBKHwCMT2Q


Door een stap verder te gaan bij de behandeling, worden de achterliggende oorzaken van de pijnklachten ook aangepakt. Dit geeft een veel beter en langduriger resultaat.


De focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. De TRM bestaat niet alleen uit het (in een handomdraai) neutraliseren van pijn en triggerpoints, maar bestaat hoofdzakelijk uit een mindbody component, een stukje voeding, coaching, bewustwording en beweging. De TRM bestaat dus niet uit enkele losse sessies wat leidt tot tijdelijke verbetering of verplaatsing van symptomen, maar uit een vooraf uitgestippelt traject met permanente transformatie als gevolg.


Zo dienen patiënten voorafgaand aan een consult eerst zelf voorbereidend 'huiswerk' te doen, zoals het bekijken van films en/of het lezen van een boek. Alleen dit stuk zorgt vaak al voor meer dan 50% pijnreductie bij mensen met (dagelijkse) chronische pijnklachten.


Gratis adviesgesprek en/of meer informatie over de aanpak van triggerpoints door middel van de Pijn Reset Methode?


Ben je professional en wil je graag een cursus volgen? Kies dan voor het opleidingsprogramma en vraag een (tijdelijk) gratis advies gesprek aan!


Overzicht van alle spieren

Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de schouder, rug of bovenarm maar ook de andere spieren in je lijf:

Infraspinatus (onderdoornspier)Temporalis (slaapbeenspier)Deltoideus (deltaspier)Scaleni (schuine spieren)Supraspinitus (bovendoorspier)Iliopsoas (heup-lendenspier)Serratus Anterior (voorste getande spier)Extensor Carpi Radialis LongusLevator Scapula (schouderbladheffer)SternocleidomastoideusTrapezius (monnikskapspier)Rectus Femoris (rechte dijbeenspier)Gluteus Medius (middelste bilspier)Gluteus Minimus (kleine bilspierSoleus (scholspier)Gluteus Maximus (grote bilspier)Teres Major (grote ronde armspier)Teres Minor (kleine ronde armspier)Piriformis (peervormige spier)Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier)Gracilis (slanke dijspier)Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek)Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)