Iliopsoas of heup lendenspier
De iliopsoas of heup-lendenspier is eigenlijk de naam voor een spier die bestaat uit twee spieren.
In de eerste plaats de diepe lendenspier (psoas) die zich achter de buikspieren en ingewanden bevindt. Deze zit vast aan de zijkanten van alle rugwervels vanaf de onderste rib tot het bekken.
Ten tweede de heup-beenspier (iliacus). Deze spier kun je beschouwen als de voering van de voorkant van de heupbenen. De iliacus komt vanaf de binnenkant van het bekken in de lies samen met de psoas en deze lopen vervolgens samen verder tot aan de bovenkant van het dijbeen.
Vanwege deze verwevenheid worden ze vaak in samenstelling benoemd als iliopsoas of in gewoon Nederlands de heup-lendenspier.
Wat is de functie van de heup-lendenspier / iliopsoas?
De iliopsoas zorgt ervoor dat je je heup kunt buigen en je bovenbeen omhoog kunt brengen. Deze gebruik je bijvoorbeeld als je:
- Vanuit een liggende houding rechtop gaat zitten
- Tijdens het lopen of rennen de romp stabiliseren
- Bij eenzijdige aanspanning: de romp een klein stukje zijwaarts buigen
- Het dijbeen naar buiten draaien (exorotatie)
- Het remmen van de tegenovergestelde bewegingen zoals hierboven benoemd.
Symptomen van problemen met de iliopsoas
Problemen met de heup-lendenspier kunnen de volgende klachten geven:
- Pijn aan de onderrug (Pijn is vaak heftiger wanneer je staat)
- Pijn rond de onderkant van je schouderblad
- Sit-ups en opstaan vanuit een stoel gaan moeilijk of zijn vrijwel onmogelijk
- Stijfheid in de onderrug, lies en/of heup
- Staan/lopen met een kromme rug
- Pijn in de lies
- Pijn aan de bovenkant van het bovenbeen
- Pijn in de knie
- Pijn rondom de geslachtsdelen
De plek waar de pijn wordt ervaren is afhankelijk van de positie van de triggerpoints in de spier.
Oorzaken van problemen met de heup-lendenspier?
Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zaken als het vasthouden van spanning, ongezonde voeding en een slechte leefomgeving dragen hieraan bij. Daarnaast is overbelasting van de spier een bekende oorzaak. Denk daarbij aan overbelasting door bijvoorbeeld:
- Vallen of uitglijden
- Hardlopen, klimmen, kruipen of andere activiteit waarbij je je middel te zwaar belast, zoals een 'army crawl'.
- Veel zitten in het algemeen
- Slapen met opgetrokken knieën
- Langdurige onjuiste zithouding (zoals lange autoritten)
Het ontstaan van triggerpoints
Door overbelasting of een verkeerde stand van de spieren ontstaan in de spiervezels kleine verkrampingen. Hierdoor moeten de omliggende spiervezels harder werken en ontstaat een gebied met meerdere verkrampingen, een triggerpoint. De grootte van zo’n triggerpoint kan variëren tussen de grootte van een speldenknop tot een erwt.
Bij een triggerpoint is de doorbloeding van de spier slechter en worden afvalstoffen in dat gedeelte van de spier niet weggevoerd. Hierdoor houdt het triggerpoint zichzelf in stand. Alleen door een juiste behandeling zal een triggerpoint opgelost kunnen worden.
Ook kan een triggerpoint voor een domino-effect zorgen. Door het triggerpoint zal de pijnlijke spier minder worden gebruikt. Omdat andere spieren hierdoor harder moeten werken kan daar overbelasting plaatsvinden en zullen daar nieuwe triggerpoints ontstaan.
Meer weten: Wat zijn triggerpoints?
Hoe kom ik er weer vanaf?
Nieuwe inzichten in de behandeling van triggerpoints hebben ertoe geleid dat er verder wordt gekeken dan alleen het behandelen van de triggerpoints. Op veel websites met betrekking tot triggerpoint therapie wordt nog gesproken over langdurige massageoefeningen, dry needling en andere technieken die enkel het triggerpoint aanpakken maar niet de dieperliggende oorzaak.
Triggerpoints zijn vaak een uiting van stress en al dan niet onbewust vastgehouden emoties. Met name negatieve emoties, zoals woede, verdriet of angst, kunnen voor onbewuste spierspanningen zorgen. Dit is een zelfverdedigingsmechanisme van het brein. Het leidt je af van de emotionele pijn door je te laten focussen op de lichamelijke pijn.
De enige succesvolle methode om van je triggerpoints af te komen is door niet alleen de lichamelijke klachten te behandelen, maar ook te kijken naar de dieperliggende oorzaak van de klachten.
De Pijn Reset Methode behandeling
In plaats van een langdurig behandeltraject valt met deze methode in vrij korte tijd een goed resultaat te behalen, doordat wij verder kijken dan alleen het behandelen van het triggerpoint. Deze totaalaanpak werpt onmiddellijk zijn vruchten af en geeft een blijvend resultaat.
Ons traject bestaat normaal gesproken uit een aantal voorbereidende opdrachten, een volledige behandeldag en 1 tot 3 losse consulten.
Wil jij een permanente oplossing voor je chronische pijn en eindelijk eens van je klachten af komen?
Vraag dan via onderstaande button een gratis adviesgesprek aan met één van onze Pijn Reset Methode behandelaars.
Of ben jij een professional en wil je een methode leren om chronische pijn op te lossen én diepe impact maken op de levenskwaliteit van je cliënten?
Bezoek dan de PRM trainingspagina en kom in aanmerking voor een gratis intakegesprek.
Overzicht van alle spieren
Wij hebben alle belangrijke spieren voor je uitgeschreven. Niet alleen de spieren in de borst, buik of genitaliën maar ook de andere spieren in je lijf:✓ Infraspinatus (onderdoornspier) ✓ Temporalis (slaapbeenspier) ✓ Subscapularis (onderschouderbladspier) ✓ Deltoideus (deltaspier) ✓ Scaleni (schuine spieren) ✓ Supraspinitus (bovendoorspier) ✓ Serratus Anterior (voorste getande spier) ✓ Extensor Carpi Radialis Longus ✓ Levator Scapula (schouderbladheffer) ✓ Sternocleidomastoideus ✓ Trapezius (monnikskapspier) ✓ Rectus Femoris (rechte dijbeenspier) ✓ Gluteus Medius (middelste bilspier) ✓ Gluteus Minimus (kleine bilspier ✓ Soleus (scholspier) ✓ Gluteus Maximus (grote bilspier) ✓ Teres Major (grote ronde armspier) ✓ Teres Minor (kleine ronde armspier) ✓ Piriformis (peervormige spier) ✓ Quadratus Lumborum (vierkante lendenspier) ✓ Gracilis (slanke dijspier) ✓ Splenius Cervicis (spalkspieren van de nek) ✓ Splenius Capitis (spalkspieren van het hoofd)