Tibialis Anterior of Voorste Scheenbeenspier
De Musculus Tibalis Anterior is één van de drie scheenbeenspieren die zorgen voor het optillen van de voet en tenen. De andere twee zijn
- Lange (kleine)tenenstrekker (musculus extensor digitorum longus)
- Lange grote teenstrekker (musculus, extensor hallucis longus)
Samen zorgen ze ervoor dat de voet en tenen dusdanig worden opgetild en gebogen dat men kan lopen zonder dat de voet en tenen over de grond slepen.
Ook zorgen ze ervoor dat de voet zich aanpast aan een oneffen ondergrond en het naar binnen kunnen draaien van de voetzool. Problemen met deze spieren zijn vaak voor ouderen een groot probleem door het aanwezige struikelgevaar.
Ligging van de Tibialis Anterior
De voorste scheenbeenspier begint aan de kop van het scheenbeen. De spier loopt langs aan de buitenkant van scheenbeen en mondt uit in een pees die dan voor het scheenbeen heen kruist naar de binnenkant van de voet.
Hier hecht hij aan het binnenste wigvormig beentje van de voet en het eerste middenvoetsbeentje.
Triggerpoints in de Tibialis Anterior
Onverklaarbare pijn in de voorkant van de enkel en de boven- en binnenkant van de grote teen, kan een symptoom zijn van triggerpoints die zich hebben gevormd in de voorste scheenbeenspier. De pijn kan zich ook naar boven langs het scheenbeen verplaatsen. Deze afgeleide pijn kan ook door triggerpoints in de andere scheenbeenspieren worden veroorzaakt; taak voor de therapeut om dit uit te zoeken.
Naast pijn kan ook het regelmatig (bijna) struikelen bij het lopen of traplopen een indicatie zijn.
> Wat een triggerpoint precies is wordt uitgelegd in het artikel Wat is een triggerpoint?
Oorzaken vorming triggerpoints in de Tibialis Anterior
Een overbelasting van deze spier door intensief hardlopen, wandelen en klimmen, kan een oorzaak zijn van het ontstaan van triggerpoints. Ook het lopen op oneffen terrein of een verandering in de wijze van bewegen kan een oorzaak zijn net als het langdurig onder spanning houden bij het bedienen van het gaspedaal.
Wanneer de spier uitgeput raakt worden andere spieren meer gebruikt (kuitspieren) met de kans dat zich daar triggerpoints vormen en omgekeerd kan hetzelfde gebeuren.
Een andere oorzaak voor het langdurig onder spanning houden is het onbewust aanspannen van de spier. Dit kan bijvoorbeeld door een zenuwachtige ‘tik’ die je wel eens ziet bij iemand die constant zijn/haar voet optrekt (en even vasthoudt) terwijl hij of zij schijnbaar rustig zit. Dit geeft aan dat er onbewuste en onderdrukte emoties een rol kunnen spelen bij het ontstaan van triggerpoints.
Emoties en triggerpoints
Geloof het of niet, maar de meest voorkomende oorzaak van zo'n verstoring in het zenuwstelsel is vaak een gevolg van het (onbewust) onderdrukken van emoties. Met name emoties zoals woede, boosheid, angst en verdriet komen vaak voor. Je lijf is in staat om pijn als 'afleidingsstrategie' te gebruiken, om deze emoties niet te hoeven voelen.
Behandelen van triggerpoints in de Tibialis Anterior
Een triggerpoint zou je kunnen zien als een soort super combi van allerlei oorzaken Als het ware een episch centrum, bron of toppunt van: spanning in zenuwstelsel, gespannen bindweefsel, vernauwing bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, verzuring, pijn- en afvalstoffen en gevoeligere zenuwuiteinden.
Gelukkig hebben triggerpoints een voorspelbaar uitstralingsgebied, is er veel onderzoek naar gedaan en is er ook veel aan te doen! Door de gewrichten op de juiste manier te corrigeren, de bindweefselstructuren te manipuleren of door de onderdrukte emoties los te laten, verdwijnen triggerpoints vaak vanzelf. Bovendien zijn er tientallen 'reset' technieken om triggerpoints direct uit te schakelen en om spanning uit het zenuwstelsel te 'resetten'.
Met gewone massage, rek- of krachtoefeningen en houdingsadviezen gaan triggerpoints niet weg
Sterker nog, ze kunnen er zelfs voor zorgen dat de klachten juist blijven bestaan of erger worden. Ook gewone triggerpointmassage en dry needling adviseren wij niet. De triggerpoints zitten er namelijk niet voor niks! Ze zijn een gevolg van onderliggende oorzaken, zoals onderdrukte emoties en/of verkeerd gepositioneerde of bewegende gewrichten.
Pijn Reset Methode
Kies je voor de Pijn Reset Methode dan kijken we naar naar de achterliggende oorzaken van het ontstaan van de triggerpoints. De behandelmethode gaat ervan uit dat emotionele oorzaken als stress en onderdrukte emoties vaak worden vergeten als veroorzakers.
Samen met de therapeut gaat de patiënt in een behandeltraject van 4 tot 6 weken intensief werken aan het wegnemen van deze oorzaken.
Zie ook: Pijn Reset Methode.
Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen
Wanneer je permanent van langdurige / chronische of steeds terugkerende klachten af wilt, dan is de volgende stap het aanvragen van een gratis adviesgesprek.