Neuromusculair pijnspecialist Tim van Orsouw te Baarn

Wie ben ik?

Mijn naam is Tim van Orsouw (1987)

Mijn naam is Tim van Orsouw en het is mijn doel om de miljoenen mensen in Nederland die te maken hebben met (chronische) pijnklachten te voorzien van simpele strategieën en effectieve oplossingen om weer de regie over hun lijf en leefstijl te krijgen.

Waar ik in geloof is dat ons lichaam onder de juiste omstandigheden zichzelf kan genezen én ik geloof ook dat het mogelijk is om zelf de controle te krijgen over onze gezondheid.

Pijn is echter wel een signaal, ons lichaam probeert ons iets te vertellen... Tijd om dit signaal serieus te nemen!

Ambitieus, eigenwijs, ondernemend, leergierig en open minded

Hoe het ooit begon
In plaats van als vakkenvuller of barman, begon ik op mijn 18e -na een jaar ziektewet met chronische pijn- aan mijn "carrière" als gediplomeerd sportmasseur en triggerpointcoach in mijn eigen praktijk.

Tegelijkertijd studeerde ik ook fysiotherapie en had ik nog last van chronische pijn. Inmiddels zijn we 12 jaar verder en heb ik als Neuromusculair therapeut en coach ruime ervaring met het snel en permanent elimineren van o.a. (chronische en/of complexe) vormen van onder meer: hoofdpijn, rugpijn, nek- en schouderblessures, rug-, bil- en heuppijn, stijve spieren en met het optimaliseren van topsport prestaties.


Hoe het vervolgens ging
Met name in de afgelopen 9 jaar verdiepte ik me in honderden boeken (2 per week) en volgde ik zo'n 2 dagen per week in totaal meer dan 400 cursussen of seminars. Ik ging op zoek naar de meest effectieve methodes die ik kon vinden in binnen- en buitenland en op basis van deze ervaring ontwikkelde ik de Triggerpoint Reset Methode.

Hoe het nu is
Inmiddels geef ik high-end trainingen aan ambitieuze artsen, masseurs en therapeuten en werk ik met een select aantal 'high achievers' zoals ondernemers of topsporters met chronische pijn via de Individuele Reset Trajecten (IRT). Zo'n IRT is een andere naam voor de Triggerpoint Reset Methode. Het doel van deze trajecten is het elimineren van te lang durende pijnklachten en/of blessures, zodat mijn cliënten weer op topniveau kunnen presteren. 


Triggerpoint Reset Methode
Deze manier van "triggerpoint-therapie" die ik heb ontwikkeld is overigens compleet anders dan 'gewone' triggerpoint-therapie en is niet te vergelijken met bijv. fysiotherapie. De behandelingen zijn in tegenstelling tot vele andere vormen van therapie in principe zonder naalden, injecties, kraken, krachttraining en pijnlijke massage.

Blessure gevoelig en jarenlang chronische pijn

Zelf ben ik een voormalig stijve hark met chronische pijn. Zo'n 8 jaar lang raakte ik om de haverklap geblesseerd met sporten en ik had geen idee hoe het kwam. Op mijn 17e zat ik na een paar zware longoperaties zoals ik hierboven al schreef zelfs een jaar lang in de ziektewet. Ik was (altijd al) een stijve hark, ik had chronische pijn en ik had de energie van een doodgeboren pak vla. Ik weet hoe het voelt om beperkt te zijn door mijn lichaam, maar gelukkig weet ik ook hoe weer zelf de regie over mijn gezondheid kan krijgen.

In vrijwel al mijn spieren triggerpoints

Na jaren pijn lijden moest ik er zelf achter komen dat de chronische restpijn van de operatie afkomstig bleek te zijn uit een triggerpoint verstopt onder mijn schouderblad. Ik ontdekte ook dat triggerpoints in mijn hamstrings er voor zorgden dat ik niet met mijn vingers aan de grond kon komen. Ik leerde mezelf onderzoeken en kwam tot de volgende pijnlijke conclusie: ik had in vrijwel al mijn spieren kleine spierknoopjes, triggerpoints dus. Na één behandeling op mezelf kon ik voor het eerst in mijn leven met gestrekte benen met mijn vingertoppen mijn tenen aanraken.


Na één behandeling op mezelf had ik ook mijn chronische pijn getackeld en sinds dat moment ben ik niet meer geblesseerd geweest. De steken in mijn zij tijdens het sporten, de hoofdpijn na een avond stappen of slecht slapen, de rugpijn na het werken in de tuin, de muisarm van te lang achter de laptop zitten, de kramp in mijn kuiten tijdens het hardlopen, gevoelige tanden tijdens het eten van een ijsje... noem maar op. Ik heb het allemaal op kunnen lossen met behulp van mijn eigen triggerpoint-therapie, daar waar de huisarts, chirurg, fysio etc. geen oorzaak konden vinden.

Inmiddels ervaren therapeut, trainer en coach

Interessant netwerk...

Ik heb het voorrecht gehad om de afgelopen jaren 1000+ mensen persoonlijk te hebben mogen begeleid in het sterk verminderen of in zijn geheel elimineren van chronische pijnklachten, onder wie topatleten, succesvol ondernemers en beroemdheden zoals David Wolfe (foto) en Brian Tracy.

Ook de mensen waar ik zowel zakelijk als privé mee om ga zijn vrijwel allemaal ervaringsdeskundigen en/of professioneel gezondheid experts. Één van deze mensen is mijn ex-partner Inèz Anne-Fleur Sanders van Profound Stress Relief Training & Coaching. Zij is als biomedicus, stress expert en ervarings deskundige op het gebied van traumatische ervaringen en stress, iemand waar ik enorm veel van geleerd heb. Tegenwoordig werk ik met bijna al mijn patiënten het haar samen en vormt ze vast onderdeel van een Invididueel Reset Traject. 


Dankzij mijn netwerk heb ik het voorrecht om op de hoogte te zijn en persoonlijk ervaring te hebben met nieuwe ontwikkelingen in de wereld van o.a. raw food, superfoods, hoge kwaliteit supplementen, ontgiftings methoden, persoonlijk leiderschap, energiewerk, emotional stress relief, spiritualiteit en andere natuurlijke geneeswijzen voor het verkrijgen van een optimale gezondheid.

Complete 'holistische' aanpak, geen symptoombestrijding

"I am inspired by this type of trigger-point therapy. Whenever I am back in Holland or whenever I have the opportunity for Tim to work on me again, I will take it."

David 'Avocado' Wolfe - Internationaal gezondheidsexpert, Best-selling auteur & Professioneel spreker

Trainer, spreker en workshopleider in triggerpoint-therapie

Vanaf 2008 tot 2015 gaf ik regelmatig workshops, seminars, en keynote lezingen over triggerpoints en triggerpointzelfmassage aan zowel mensen met klachten, alsmede aan professionals zoals (fysio)therapeuten en masseurs.

Tegenwoordig doe ik dat niet meer, omdat ik effectievere vormen heb geleerd waarmee de triggerpoints kunnen worden uitgeschakeld door hun oorzaak aan te pakken, in plaats van door alleen op het triggerpoint zelf te gaan werken. 

In 2014 ontwikkelde ik dan ook de Triggerpoint Reset Methode (TRM), waar ik sinds 2015 Masterclasses, Mentor-classes en Trainingen in geef. Deze trainingen zijn bedoelt voor ambitieuze zelfstandig therapeuten of praktijk eigenaren die absoluut het beste willen voor hun patiënten én voor zichzelf. 

Tim als keynote spreker LifeLift Body Event in Amsterdam

Hier zie je mij als als keynote spreker tijdens het LifeLift Body Event in Amsterdam. Als jij je hand op je rug draait, voelt dat dan wel soepel?

Verslaafd aan studeren / nieuwe dingen ontdekken

In de afgelopen jaren volgde ik 400+ cursussen/trainingen in binnen- en buitenland over allerlei onderwerpen die ik belangrijk vind, waaronder Voeding, Glycobiologie, Healing, Mindset, MindBody, Psychologie, Marketing, Spiritualiteit, Leiderschap, Coaching, Oosterse- en andere natuurlijke geneeswijzen.

Op het gebied van pijn- spier- en triggerpoint behandeling waren dat onder andere: Triggerpointcoach® (eerste lichting NL), Fysiotherapie (4 jaar), Triggerpoint Specialist (docent), Neuromusculaire therapie (HBO), Medical Taping Concept, Easy Taping, Sportmassage, Dry Needling, Triggerpoint Spray & Stretch, Primal Reflex Release Technique™, Neurostructural Integration Technique™, Advanced Pain Neutralization Techniques™ , Energetic Structural Balance®, 4xT Methode® / Orthopedische Revalidatie, Emmett Technique® en Neural Reset Therapy®.

Ook op het gebied van Psychologie/Mindset heb ik mezelf getraind in onder andere het werk van Prof. Dr. John Sarno, Adam Heller, Dr. Howard Schubiner en vele andere specialisten op het gebied van MindBody. Ook heb ik trainings en programma's gevolgd bij o.a. Landmark Worldwide, Peak Potentials Training en Wake Up Warrior in de VS. 

Het fysieke gedeelte van de Triggerpoint Reset Methode is een eigen mix van aangepaste varianten, vaak afgeleid uit op de bovenstaande opleidingen met als doel om triggerpoints direct te neutraliseren en het zenuwstelsel te kalmeren.

Masterclass Triggerpoint Reset Methode voor massage- en fysiotherapeuten

Foto van een eendaagse Kennismakings masterclass in de Triggerpoint Reset Methode voor massage- en fysiotherapeuten.

Behalve het leren van nieuwe behandeltechnieken, geef ik ook training in business en leiderschap, zoals branding, marketing en mindset.

Klachten die vaak goed te behandelen zijn volgens de Triggerpoint Reset Methode:
Rugpijn, hoofdpijn, migraine, stijve nek, schouderpijn, frozen shoulder, tennisarm, golfersarm, RSI, carpaal tunnelsyndroom, TOCS, duizeligheid, tinnitus, heuppijn, bilpijn, stijve hamstrings, kramp, hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen, groeipijn, uitstralende tintelingen of pijn zoals ischias.

Hoe kan ik je helpen?