Let op: wil je nog gebruik maken van de beursaanbieding met €100,- korting op de Wonderhanden in één dag 2.0 masterclass?
Inclusief online voorbereidende training + 12 maanden toegang tot alle filmpjes
Locatie: Houten. Tijden: 10.00-21.30 inclusief lunch en diner.
Max 25 deelnemers + 6 trainers. Bijna uitverkocht.
Kies nu hieronder de gewenste datum. (vol = vol)
De techniek werkt als volgt: je palpeert eerst naar pijnlijke plekjes, zoals triggerpoints in de m.subcapularis. Van de m. subscapularis is namelijk bekend dat deze in bijna alle schouderklachten een cruciale rol speelt.
Zodra je een pijnlijke plek gevonden hebt, laat je even de druk los. Voor extra effect kan je de regio van de peesaanhechting van de m. infrapinatus, trekken richting de spierbuik van de infraspinatus. De antagonist, de subscapularis in dit geval zal dan worden geinhibeerd en kan meer prikkels hebben.
Nadat je het TrP gevonden hebt, laat je de druk op het punt los. Vervolgens laat je de patiënt de arm richting exorotatie aanspannen, terwijl de patiënt met zijn andere hand de arm naar endorotatie probeert te trekken op ongeveer 15% kracht. De m. subcapularis zal hierdoor extra geïnhibeerd worden.
De Pees-hak reset
Vervolgens 'hak' je onwillekeurig op de origo en insertie van de antagonist van de m. subscapularis. In dit geval is dat de m. infraspinatus.
Tot slot trek je de insertie pees van de antagonist, nog steeds de infraspinatus, richting zijn spierbuik.
Alle drie deze stappen geven een soort 'reset' en natuurlijke inhibitie/ontspanning van de subscapularis.
Hier zitten meerdere principes achter. Denk o.a. aan het stimuleren van spierspoeltjes (door te spelen met de spierlengte), de golgi pees reflex, de organen van Pacini en Ruffini (aanhoudende druk), interstitiele mechanosensoren (het hakken) en de wel bekende reciproque inhibitie / antagonisten methode.
De Parkinson reset
Na het hakken kan je vanuit dezelfde uitgangshouding de arm van de patiënt richting endorotatie 'trillen / schudden'. Net alsof je als therapeut Parkinson hebt. Ook dit stimuleert de lichaampjes van Pacini en sommige interstitiële mechanoreceptoren.
Het gevolg van beide technieken is dat het zenuwstelsel als het ware in de war raakt en de 'settings' maar even terug zet op 'default'. Dit is wat ik een 'reset' noem.
Als je dit soort technieken interessant vindt, dan is de 3-daagse mentor-class waarschijnlijk wel wat voor jou!
Tim van Orsouw - ontwikkelaar van de Triggerpoint Reset Methode
Hier boven zie je een fragment van een dame met echte schouderklachten (2 jaar) tijdens de demo-behandeling
tijdens een masterclass op de Massage- complementairbeurs in Hoevelaken op 17 maart 2018.